ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επανήλθε με δημόσια εμφάνιση ο Ερντογάν – Κούρδοι υπέρ Κιλιτσντάρογλου

Επανήλθε με δημόσια εμφάνιση ο Ερντογάν – Κούρδοι υπέρ Κιλιτσντάρογλου

Ο Τούρκος πρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν επανήλθε με δημόσια εμφάνιση – αν και εμφανώς καταβεβλημένος – στην προεκλογική του εκστρατεία, ξεπερνώντας το πρόβλημα υγείας που προκάλεσε την ξαφνική κατάρρευση του.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης στο παλιό αεροδρόμιο, ενώ νωρίτερα ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει κανονικά τις προεκλογικές του εμφανίσεις. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στη Σμύρνη για μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, AKP.

Επίθεση Σοϊλού κατά ΗΠΑ

Προηγουμένως, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη Δύση για επικείμενο πραξικόπημα στην Τουρκία. «Η 14η Μαΐου είναι μια απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος» είπε ο Σοϊλού. Η δήλωση του είναι ενδεικτική των ανησυχιών πως το τουρκικό καθεστώς προετοιμάζεται για νοθεία ή για αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, η τουρκική αντιπολίτευση εκφράζει φόβους πως το AKP ετοιμάζει κάτι με τη ρητορική του πραξικοπήματος.

Χαρακτηριστικά ο Σοϊλού είπε: «Προσπαθούν να θέσουν υπο έλεγχο την Τουρκία με κάποιον δούρειο ίππο. Η 15η Ιουλίου (2016) ήταν η προσπάθεια τους για την απόπειρα πραξικοπήματος τους. Και τώρα σας λέω πως η 14η Μαΐου θα είναι η προσπάθεια τους για πολιτικό πραξικόπημα. Η 14η Μαΐου 2023 είναι η προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος της Δύσης. Είναι μια επιχείρηση πραξικοπήματος που στόχο έχει την εξάλειψη της Τουρκίας.

Δεν το λέω εγώ αυτό, το έχει πει το άτομο που σήμερα ηγείται της Αμερικής! Όταν απέτυχαν όλες οι προσπάθειες τους πριν από χρόνια, εξέφρασε πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να πάρουν την Τουρκία υπο τον έλεγχο τους».

«Aν οι πολίτες δεν ψηφίσουν την κυβέρνηση και ψηφίσουν άλλο κόμμα, τότε θα θεωρηθούν πραξικοπηματίες; Τι θέλετε να πείτε;» ήταν η ερώτηση από δημοσιογράφο στο Σοϊλού. «Eγώ εννοώ και λέω την Αμερική» απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Κούρδοι υπέρ αντιπολίτευσης

Χτες, η “Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας”, στην οποία συμμετέχει το κουρδικό κόμμα HDP, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις Τουρκικές προεδρικές εκλογές καλώντας τους υποστηρικτές του να τον ψηφίσουν τον επικεφαλής της συμμαχίας των “6” κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, η συμμαχία ανέφερε ότι «σε αυτές τις ιστορικές εκλογές, καλούμε για άλλη μια φορά τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν τη Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας στις βουλευτικές εκλογές και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές», σημειώνοντας ότι τα κόμματα που την απαρτίζουν είναι «υποχρεωμένα στις μελλοντικές γενιές» και έπρεπε «να εκπληρώσουν το ιστορικό τους καθήκον σε αυτό το σημείο καμπής στην τουρκική πολιτική».

«Σε αυτές τις ιστορικές εκλογές, καλούμε για άλλη μια φορά τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν την Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας στις βουλευτικές εκλογές και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές», τονίζει.

Στη δήλωση υποστήριξης της Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Τουρκία οδεύει προς τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της υπό συνθήκες πολλαπλών κρίσεων, όπου συνυπάρχουν πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις. Παρά τις δυσκολίες αυτής της πολλαπλής κρίσης, τις πολιτικές πιέσεις και τις κάθε είδους άνισες συνθήκες προπαγάνδας, οι λαοί της Τουρκίας είναι επικεντρωμένοι στο να πετύχουν και πάλι τον αγώνα τους για να σώσουν το μέλλον τους στις κάλπες της 14ης Μαΐου».

«Η παράδοση των λαών της Τουρκίας και των καταπιεσμένων έχει μέχρι σήμερα διδάξει και οργανώσει την αντίσταση και τη νίκη ενάντια στις αυταρχικές και φασιστικές αντιλήψεις. Σε αυτό το στάδιο ρήξης της τουρκικής πολιτικής, συμφωνήσαμε να εκπληρώσουμε το ιστορικό μας καθήκον ως μέρος του χρέους μας τόσο προς την παράδοσή μας όσο και προς τις μελλοντικές γενιές. Σε αυτό το πλαίσιο, μοιραζόμαστε με το κοινό την απόφασή μας να υποστηρίξουμε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου 2023».

Να σημειωθεί ότι η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, περιλαμβάνει το HDP, το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (TİP), το Εργατικό Κόμμα (EMEP), το Κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (TÖP), το Κόμμα Εργατικού Κινήματος (EHP) και την Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF).

Ο συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος HDP, Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε: «Βλέπουμε αυτές τις εκλογές ως τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Τουρκίας. Έχουμε δύο στρατηγικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να τερματιστεί το μονοπρόσωπο καθεστώς. Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί η δύναμη με τη μεγαλύτερη επιρροή στο δημοκρατικό μετασχηματισμό. Ο τρόπος για να τερματιστεί το καθεστώς του ενός ατόμου είναι μέσω των προεδρικών εκλογών».

Και συνέχισε: «Από τη μια είναι ο υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας που θέλει να μονιμοποιήσει το καθεστώς Ερντογάν. Από την άλλη, υπάρχει ο Kιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποσχέθηκε να αλλάξει το καθεστώς. Οι στόχοι μας συμπίπτουν με αυτούς του Kιλιτσντάρογλου, στο σημείο του τερματισμού του καθεστώτος τους ενός ανδρός. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον Kιλιτσντάρογλου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι