Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στην πορεία κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στην πορεία κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης κατά του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που θα τεθεί σε διαβούλευση και αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τα μέλη φοιτητικών παρατάξεων, ενώσεων εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), της συντονιστικής επιτροπής μαθητών και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν  και διαδήλωσαν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ξεκίνησαν από την πλατεία Καμάρας και από εκεί κινήθηκαν στις κεντρικές οδούς της πόλης (Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη). Φώναξαν συνθήματα «για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση» και από εκεί μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και Εγνατίας κατέληξαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Τα μέλη των συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς τη Σχολή Θετικών Επιστημών και έπειτα από λίγη ώρα ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους βγήκαν από το πανεπιστήμιο προς την οδό Αγίου Δημητρίου, και πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν απέναντι από το πανεπιστήμιο, δίπλα στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστιας. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Στο μεταξύ μετά από συνελεύσεις φοιτητικών παρατάξεων υπό κατάληψη τελούν στο ΑΠΘ (με αποφάσεις κατά περίπτωση για τη διάρκειά τους -μέγιστη έως και 23/1) τα τμήματα Νομικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογίας, Χημικού, Φαρμακευτικής, ΤΗΜΜΥ, Πολιτικών Μηχανικών, Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας, Εικαστικού, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικού, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Πληροφορικής, καθώς και τμήματα του ΠΑΜΑΚ. Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν και σε κάποια Γυμνάσια και Λύκεια, στα οποία τα μαθήματα σύμφωνα με τον νόμο έγιναν διαδικτυακά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι