Επεισόδιο στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου – Ένστολοι Τούρκοι έδιωξαν Ελληνοκυπρίους αγρότες
09/11/2025
Τούρκοι στρατιώτες απομάκρυναν Ελληνοκύπριους γεωργούς από τη Δένεια. Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη τη νέα τουρκική πρόκληση. Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «δυναμιτίζει το καλό κλίμα και την ειρήνη στο νησί» και κάλεσε τον ΟΗΕ να πάρει σαφή θέση
Το πρωί του Σαββάτου κατοχικό στρατιωτικό όχημα εισήλθε στη Νεκρή Ζώνη κοντά στο χωριό Δένεια (στα δυτικά της Λευκωσίας) και επιχείρησε να απομακρύνει Ελληνοκύπριους γεωργούς που είχαν μεταβεί για καλλιέργεια των χωραφιών τους. Στο σημείο παρενέβησαν μέλη της UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη ΟΗΕ) και αποχώρησαν όλοι, αλλά το τουρκικό όχημα ξαναγύρισε και επανήλθε τότε και η ειρηνευτική δύναμη. «Η ομαλότητα αποκαταστάθηκε το απόγευμα», είπε ο κοινοτάρχης της Δένειας.
Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα προς την UNFICYP για την αποκατάσταση της ελεύθερης και ασφαλούς πρόσβασης των Ελληνοκύπριων γεωργών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «ο κατοχικός στρατός αμφισβητεί το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και επιχειρεί δημιουργία τετελεσμένων, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».
Η Ειρηνευτική Δύναμη επαναλαμβάνει συνήθως ότι οι καλλιεργητικές δραστηριότητες κοντά στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός εντός της νεκρής ζώνης ενέχουν κινδύνους και προκαλούν εντάσεις.. Η νέα ένταση στη Δένεια σημειώνεται σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Οι κυπριακές αρχές εκτιμούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις υπονομεύουν το κλίμα και επιχειρούν αλλαγές επί του εδάφους, τη στιγμή που ζητείται αυτοσυγκράτηση και σεβασμός του status quo στη Νεκρή Ζώνη.





