Επεκτείνουν το ΑstraZeneca και στις μεγάλες ηλικίες

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας επέκτειναν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Οξφόρδης ή AsrtaZeneca (που ειναι βρετανοσουηδικό προϊόν) και σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών. Βασίσθηκαν σε βρετανικές μελέτες, καθώς οι Βρετανοί εξαρχής ήταν υπέρ της χορήγησης και σε μεγαλύτερους ή και σε ευάλωτες ομάδες.

Έως χθες η Στοκχόλμη, όπως και πολλές άλλες χώρες, συνιστούσε το εμβόλιο ν μη γίνεται σε ηλικιωμένους επειδή η κλινική έρευνα δεν παρείχε επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε ευάλωτες ομάδες. «Πλέον, τρεις μεγάλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει καλή προστατευτική επίδραση ακόμα και για τα άτομα άνω των 80 ετών και η προστατευτική αυτή επίδραση είναι συγκρίσιμη με των άλλων εγκεκριμένων εμβολίων», ανέφερε η δημόσια αρχή Υγείας, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, χωρίς να υπεισέρχεται με ακρίβεια στα ποσοστά που προέκυψαν από την σύγκριση.

Η Γερμανία σήμερα και το Βέλγιο χθες έκαναν το ίδιο, ενώ η Γαλλία επέκτεινε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους 65-75 ετών με συννοσηρότητες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι