ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τηλεφώνημα Γκιουλέρ σε Δένδια για την πτώση του F-16 – Πάνω από μία ώρα στην θάλασσα ο πιλότος

Έπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα νότια της Χαλκιδικής – Εντοπίστηκε σώος ο πιλότος

Το μεσημέρι της Τετάρτης κατέπεσε μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-16 Block 52+ στην νήσο Ψαθούρα, κοντά στην Αλόννησο, στις Σποράδες.

 

Ο πιλότος είναι καλά στην υγεία του καθώς πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης καθίσματος και να βγει από το F-16. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εγκατέλειψε το μαχητικό αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες. Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής κατέπλευσαν άμεσα επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα.  Ο πιλότος περισυνελέγη από πλωτό μέσο που βρέθηκε στην περιοχή το οποίο βρέθηκε σε επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία ώστε να παραληφθεί με ασφάλεια.

Εν συνεχεία, παρελήφθη από ελικόπτερο σούπερ πούμα που λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα τον μετέφερε στο στρατόπεδο Σακέτα. Από εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο που τον μεταφέρε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο πιλότος βρίσκονταν στην θάλασσα επί μιάμιση ώρα.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 πτέρυγας μάχης, στη Λάρισα.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

Τηλεφώνημα Γκιουλέρ

Τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, δέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για την πτώση του F-16. Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχές του για την ταχεία επάνοδο του πιλότου του F-16 που κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας.

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου», έγραψε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο X. «Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης», έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση…

Μάλιστα, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο X ο κ. Δένδιας, δέχΘηκε τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος του μετέφερε την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης του χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τις θερμές ευχές του προς αυτόν. «Από την πλευρά μου ευχαρίστησα τον ομόλογό μου για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον Έλληνα πιλότο», έγραψε ο ΥΕΘΑ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μετέφερε σε επικοινωνία μας την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης του χειριστή μαχητικού αεροσκάφους F- 16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τις θερμές ευχές του προς αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πιλότος του F-16 πρόλαβε και έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος εντοπίστηκε και παρελήφθη από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης στις 15.02, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να διερευνηθούν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφος F16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας ζητά με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Αμυνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Ολόκληρη η δήλωση Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Όπως έγινε γνωστό σήμερα και περί ώρα 13:29 κατέπεσε αεροσκάφος F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος της 110 Πτέρυγας Μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και κατέπεσε στη περιοχή της Ψαθούρας. Είναι ευχής έργο ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σώος. Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16. Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που τις υπηρετεί και τις τιμά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι