Κοινό μέτωπο κατά του Ζάεφ από την αντιπολίτευση

Κοινό μέτωπο κατά του Ζάεφ από την αντιπολίτευση

Νέες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την δήλωση παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία λόγω της συντριπτικής ήττας της στις δημοτικές εκλογές. Η κυβέρνηση συνασπισμού είχε σχηματιστεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το αλβανικό DUI.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι που είναι το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο μέχρι τώρα κόμμα στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι το κόμμα του, σε συνδυασμό με το κόμμα Levica (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα BESA και “Συμμαχία για τους Αλβανούς”, εξασφάλισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 61 εδρών. Συνολικά η Βουλή αριθμεί 120 έδρες.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μίτσκοσκι, αρκεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μία «σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση», αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο πολύ άμεσο μέλλον. Τη Δευτέρα αναμένεται και επίσημα η παραίτηση Ζάεφ και της κυβέρνησής του.

Η κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα επετεύχθη χάρη σε ένα μικρό αλβανικό κόμμα με μία μόνο έδρα στη Βουλή, που μέχρι σήμερα συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ζάεφ και τα κόμματα SDSM και DUI.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι