Επέστρεψαν έξι παιδιά στην Ουκρανία από ρωσικές περιοχές

Επέστρεψαν έξι παιδιά στην Ουκρανία από ρωσικές περιοχές

Εξι παιδιά γύρισαν στην Ουκρανία με μεσολάβηση του Κατάρ -δεν πρόκειται για παιδιά που η Ουκρανία υποστηρίζει ότι απήχθησαν

Έξι παιδιά θα επιστραφούν στην Ουκρανία από τη Ρωσία βάσει μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε το Κατάρ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ, ενώ μια πηγή η οποία εμπλέκεται στη διοργάνωση των επιστροφών δήλωσε ότι τα παιδιά αυτά έμεναν με συγγενείς τους στη Ρωσία ή σε ελεγχόμενο από τους Ρώσους έδαφος.

Τα παιδιά είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία μέσω Μόσχας, πρόσθεσε η πηγή. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση μιας επιχείρησης επιστροφής παιδιών με τη μεσολάβηση του Κατάρ, καθώς πέντε ανήλικοι είχαν ήδη γυρίσει στην Ουκρανία τον Οκτώβριο.

Το Κατάρ είχε συμφωνήσει σε αίτημα της Ουκρανίας να μεσολαβήσει στη Ρωσία για να επιστρέψουν παιδιά στις άμεσες οικογένειές τους. «Η διαδικασία περιλάμβανε να συναινέσουν οι οικογένειες, να ταυτοποιηθούν οι ανήλικοι και να επαληθευθούν οι πληροφορίες για την ταυτότητά τους, να υπάρξει συντονισμός με ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και ρυθμίσεις σε θέματα επιμέλειας ή κηδεμονίας», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κατάρ.

Αυτές οι υποθέσεις φαίνεται πως είναι διαφορετικές από εκείνες των παιδιών τα οποία η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οδηγήθηκαν διά της βίας στη Ρωσία από εδάφη τα οποία κατέλαβε  η τελευταία. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία στη Ρωσία ή σε ρωσοκρατούμενα εδάφη χωρίς τη συναίνεση των οικογενειών ή των κηδεμόνων τους. Το αποκαλεί έγκλημα πολέμου που πληροί τον ορισμό της συνθήκης του ΟΗΕ για τη γενοκτονία.

Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και απαντά εξαρχής ότι επρόκειτο για ευάλωτα παιδιά που έπρεπε να τα προστατεύσει σε μια ζώνη πολέμου. Λόγω της υπόθεσης αυτής, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν και της ρωσίδας επιτρόπου αρμόδιας για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (της Χάγης) αναφέρεται πάντως σε εκατοντάδες και όχι χιλιάδες παιδιά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι