Επιδότηση δανείων – Πρόγραμμα “Γέφυρα”: Από σήμερα οι αιτήσεις

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση δανείων λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα». Το πρόγραμμα είναι διάρκειας εννέα μηνών και δεν αφορά μόνο «κόκκινα» δάνεια ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, αλλά και συνεπείς δανειολήπτες. Η πλατφόρμα για υποβολή αίτησης θα μείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου όπως μετέδωσε το ert.gr, προσθέτοντας ότι μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι δανειολήπτες που θα λάβουν κρατική επιδότηση για τις μηνιαίες δόσεις τους.

Η πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα» θα παρουσιαστεί στις 10:30 από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. Για ανακούφιση προς όλους τους πολίτες που έχουν πραγματικά οικονομική αδυναμία λόγω της πανδημίας, έκανε λόγο ο κ. Κουρμούσης, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή, καθώς ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δηλώσει το σπίτι, τα άτομα που διαμένουν σε αυτό, τα περιουσιακά στοιχεία του στο εξωτερικό με υπεύθυνη δήλωση και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα.

Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αφορά και τους ενήμερους δανειολήπτες, δηλαδή και τα εξυπηρετούμενο δάνεια, «υπό την έννοια ότι το κράτος προσπαθεί να δώσει μια επιβράβευση στους συνεπείς συμπολίτες μας δηλαδή σε αυτούς που με πολύ μεγάλη δυσκολία παραμένουν και θέλουν να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους, ενδεχομένως θυσιάζοντας άλλες ανάγκες ή περιορίζοντας άλλες δαπάνες». Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι η επιδότηση δεν είναι πολύ μικρότερη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με τα εξυπηρετούμενα.

Ποιοι είναι δικαιούχοι για επιδότηση δανείου με το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Δικαιούχοι για επιδότηση δανείου είναι:

-Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, ανέργους που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.

-Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020. Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

– τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ

– τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ

– τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.

-Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το 2ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2ο τριμήνου του 2019.

-Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Οι επιδοτήσεις για δάνεια μέσω του προγράμματος «Γέφυρα»

Διαφορές υπάρχουν στις επιδοτήσεις για εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε εξυπηρετούμενα δάνεια, επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 90% κατά το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο. Οι προϋποθέσεις, δηλαδή τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη λήψη της επιδότησης, είναι:

-η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ,

-το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα,

-το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ,

-οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ,

-η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ.

Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πρόσφατα, επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 80% κατά το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο.

Οι προϋποθέσεις είναι:

-η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ,

-το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ανά τράπεζα,

-το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ,

-οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ,

-η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ.

Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, παρέχεται επιδότηση με σκοπό να αποτραπεί ο πλειστηριασμός, δηλαδή επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο.

Οι προϋποθέσεις είναι:

-η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ,

-το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ανά τράπεζα,

-το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ,

-οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ,

-η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 300 ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι