Ελληνικό ΥΠΕΞ: Επιφυλάξεις για την Απογραφή στην Αλβανία

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Επιφυλάξεις για την Απογραφή στην Αλβανία

Καταγγελίες για την απογραφή στην Αλβανία.

Μετά την υπόθεση Μπελέρη, νέα ένταση στις ελλληνοαλβανικές σχέσεις προκαλεί η διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού, με στόχο, όπως καταγγέλλεται, την τεχνητή συρρίκνωση του μεγέθους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Αθήνας για την «ακεραιότητα της απογραφής στην Αλβανία». Απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, τόνισε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα» και προειδοποίησε ότι αποτελεί «προαπαιτούμενο στην ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας το να σέβεται την ακρίβεια των δεδομένων. Και απαιτούμε από όλες τις χώρες να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων αυτών».

Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και μόλις στο τέλος του Ιουνίου του 2024 ανακοινώθηκε το γενικό αποτέλεσμα, ενώ τα κατά τόπους αποτελέσματα και στοιχεία θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2024. Ήδη, υπήρξε αντίδραση όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία, ενώ προκλήθηκε και κρίση στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, κατ’ αρχήν γιατί η αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε «Βορειομακεδονική μειονότητα» και συγχρόνως αποδέχθηκε ως βουλγαρική μειονότητα εκείνους τους σλαβομακεδόνες που έχουν αποκτήσει βουλγαρικό διαβατήριο.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την όλη διαδικασία και είχε προειδοποιήσει για μεθοδεύσεις που είχαν στόχο την ουσιαστική αλλοίωση των αποτελεσμάτων της απογραφής, ώστε να εμφανισθεί ως μια μικρή, σχεδόν ισοδύναμη με άλλες μειονότητες η ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος της νότιας Αλβανίας, με σημαντικούς πυρήνες όμως και στην υπόλοιπη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη απογραφή του 2011, όταν η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε κηρύξει αποχή και είχε καλέσει την ελληνική μειονότητα να μην δεχθεί να απογραφεί, καθώς δεν υπήρχαν εγγυήσεις διαφάνειας, καταγράφηκαν 24.000 μέλη της μειονότητας, ενώ τώρα, στην απογραφή του 2023, όπου δεν υπήρξε κάλεσμα για αποχή, καταγράφηκαν μόλις 23.400 μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει «αβάσιμα, μη πραγματικά, απαράδεκτα και κατά συνέπεια απορριπτέα τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Απογραφής σε ό,τι αφορά την δημογραφία της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» και καταγγέλλει ότι «η διαδικασία υπήρξε διαβλητή και για άλλη μια φορά αποβλέπει σε πολιτικές τεχνητής συρρίκνωσης του δυναμικού της ΕΕΜ και επί το πλείστον στη διαιώνιση πολιτικών διακρίσεων, καταπίεσης και αφανισμού της, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές και συνιστώσες της που η πολιτεία αυθαίρετα αρνείται να τις καταχωρήσει ως τέτοιες».

Η ΟΜΟΝΟΙΑ επίσης καταγγέλλει και τη μεθοδευμένη συρρίκνωση των στοιχείων που αφορούν τον αριθμό που δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, υπήρξε πλήρης άρνηση από τις Αρχές και την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή Απογραφών και της Αρχής Στατιστικών – INSTAT για συνεργασία στην φάση προπαρασκευής και πραγματοποίησης της Απογραφής τόσο στη σύνταξη του ερωτηματολογίου όσο και στην συμμετοχή και εκπροσώπων των μειονοτήτων στις ομάδες Απογραφής σε μεγάλα μειονοτικά κέντρα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ καταγράφει και συγκριμένες καταγγελίες που έχει καταθέσει και αφορούν στο γεγονός ότι «οι απογραφείς δεν επισκέφθηκαν πολλές οικογένειες και συμπλήρωσαν κατά το δοκούν το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο, μεγάλο αριθμό περιπτώσεων που οι απογραφείς απέφυγαν την υποβολή ερωτημάτων ή τη μη καταγραφή των απαντήσεων σε πεδία όπως η Εθνική καταγωγή, η Ελληνική μητρική γλώσσα, το Ορθόδοξο θρήσκευμα, είναι ουσιαστικός. Ειδικά μάλιστα σε περιοχές που αυθαιρέτως το αλβανικό κράτος επιμένει να μην αποδέχεται την ύπαρξη οργανωμένων κοινοτήτων Ελληνικής καταγωγής πολιτών. Επίσης κρατικοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι την ιδιότητα υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης της Στατιστικής Αρχής – INSTAT εμφανίστηκαν και αναμείχθηκαν αναρμοδίως στη διαδικασία. Τούτο σε περιοχές που οι πολίτες επιχείρησαν τη χρήση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού. Οι απογραφείς δεν επέστρεψαν σε κατοικίες που βρήκαν κλειστές και συγχρόνως δεν συνέλλεγαν στοιχεία άλλων μελών των νοικοκυριών που προσωρινά απουσίαζαν τη στιγμή της επίσκεψης».

«Η μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων της σικέ απογραφής που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Ράμα αποτελεί επιτακτικό καθήκον για την Ελληνική Μειονότητα αλλά και για την Αθήνα, καθώς αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης και τελικά εξόντωσης της Ελληνικής Μειονότητας, που τελικά θα έχει δικαίωμα ύπαρξης, μόνο εάν υποκύπτει στις διαθέσεις και στα συμφέροντα του κάθε Έντι Ράμα» καταλήγει.

Πηγή: topontiki

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι