Επικίνδυνη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ
07/04/2025
«Μια επικίνδυνη συμμαχία στο Αιγαίο! Η Ελλάδα και το Ισραήλ συμφωνούν, η Τουρκία παραμένει σταθερή» γράφει η εφημερίδα Türkiye, επισημαίνοντας ότι «εντάσεις αυξάνονται και πάλι στο Αιγαίο.
Τουρκικές πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο Turkiyegazetesi.com.tr αντέδρασαν έντονα στα μονομερή βήματα που έγιναν μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. «Τέτοια τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δεν θα επιτραπούν», προειδοποίησαν.
Στο πλαίσιο του έργου της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης που εκτελείται από την Ελλάδα και την ‘Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου’ (όπως αποκαλεί η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία) μαζί με το Ισραήλ, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα διεθνή ύδατα ανατολικά των νησιών Κάσου και Καρπάθου. Ωστόσο, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, «οι δραστηριότητες αυτές παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες της θαλάσσιας δικαιοδοσίας».
Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αναγγελία μιας νέας NAVTEX στο πλαίσιο του έργου με την ονομασία «Great Sea Interconnector». Η εξέλιξη αποκάλυψε ότι οι προσπάθειες πόντισης καλωδίων, οι οποίες είχαν προηγουμένως σταματήσει από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη».
Διπλωματικές πηγές της Τουρκίας δήλωσαν [σσ. αμφίσημη διατύπωση, δεν είναι σαφές αν αναφέρεται σε δηλώσεις πηγών για το εν λόγω ρεπορτάζ, ή γενικότερα παλιότερες δηλώσεις] ότι «οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας είναι προκλητικές σε μια κατάσταση όπου τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με αμοιβαία συμφωνία», αναφέρει το δημοσιεύματα της Türkiye.
Προηγουμένως, «η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει σε διεθνείς πλατφόρμες ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι αντίθετες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές της καλής γειτονίας», επισημαίνει.
Όπως γράφει «πριν από δύο μήνες, μια παρόμοια προσπάθεια στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης ανεστάλη λόγω της παρέμβασης μιας κορβέτας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. Το περιστατικό αυτό ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» και αναφέρει ότι «τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, έφεραν στην ημερήσια διάταξη έναν ανυπόστατο ισχυρισμό ότι ο Έλληνας Π/Θ είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και τον Ισραηλινό Π/Θ Benjamin Netanyahu ότι “δεν θα υπάρξουν προβλήματα που θα προκύψουν από την Τουρκία” κατά τη διαδικασία πόντισης των καλωδίων».
Η Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι δραστηριότητες στην περιοχή παρακολουθούνται στενά και ότι «τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν επί τόπου χωρίς ενδοιασμούς», υπενθυμίζει το μέσο. Η εξέλιξη αυτή, η οποία ήρθε αμέσως μετά την συνάντηση από κοντά του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ΥΠΕΞ Hakan Fidan στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, «έδειξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί πολιτική τετελεσμένων γεγονότων αντί να χρησιμοποιεί τον διάλογο με την Τουρκία», γράφει.
Πηγές από το Τ/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Τ/Υπουργείο Εξωτερικών τόνισαν ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση όσον αφορά τα σύνορα της ΑΟΖ. Σε διπλωματικούς κύκλους εκτιμήθηκε ότι η συνέχιση της δραστηριότητας πόντισης καλωδίων από την Ελλάδα υπό στρατιωτική προστασία θα μπορούσε να αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις και να βλάψει το έδαφος για διάλογο».
Η Άγκυρα υποστήριξε ότι «η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο μέσω πολυμερών, διαφανών και συναινετικών μηχανισμών και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν δεκτά μονομερή βήματα».
Εκτενή δημοσιεύματα
«Η Ελλάδα ετοιμάζει νέα NAVTEX» γράφει η Cumhuriyet και επισημαίνει ότι «η Αθήνα ξεκινά έργο τοποθέτησης υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ της Ελλάδας, της ‘Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου΄ και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η Αθήνα ετοιμάζεται να στείλει και πάλι ερευνητικά σκάφη της στην Ανατολική Μεσόγειο για ένα έργο τοποθέτησης υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα, το Ισραήλ και την ‘Ε/Κ ΔΝΚ’.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει νέα Navtex ανατολικά των νησιών Κάσου και Καρπάθου για το έργο, το οποίο είχε ανασταλεί πριν από περίπου 40 ημέρες και στο οποίο η Άγκυρα αντέδρασε υποδεικνύοντας περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι ισχυρισμοί έρχονται μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan και του Έλληνα ομολόγου του Γιώργου Γεραπετρίτη στο περιθώριο των συναντήσεων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη. Τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα ανέθεσε σε ιταλικό ερευνητικό σκάφος να πραγματοποιήσει μελέτες στην περιοχή στο πλαίσιο του ίδιου έργου χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Η Τουρκία έστειλε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή και παρακολούθησε τόσο το ιταλικό πλοίο όσο και τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία που το συνόδευαν. Το ιταλικό πλοίο έλαβε αργότερα άδεια από την Άγκυρα και βοήθησε στην αποκλιμάκωση της έντασης», αναφέρει.
«Η Ελλάδα αρχίζει προετοιμασίες για NAVTEX»: Aydınlık. Γράφει το μέσο: «Η Ελλάδα επανεκκινεί το έργο υποθαλάσσιας πόντισης καλωδίων, το οποίο είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα ερευνητικά σκάφη, τα οποία θα μεταβούν στο πεδίο για να καθορίσουν τη διαδρομή του καλωδίου, προετοιμάζονται τώρα για την αποστολή.
Η κυβέρνηση της Αθήνας θα εκδώσει επίσημη ναυτική ειδοποίηση (μήνυμα NAVTEX) για τα πλοία, τα οποία αναμένεται να επιχειρήσουν ανατολικά των νησιών Κάσου και Καρπάθου, εντός των ορίων της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Αξιωματούχοι που ερωτήθηκαν από την ε/φ Καθημερινή δήλωσαν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του μηνύματος NAVTEX. Το μήνυμα NAVTEX, το οποίο θα περιγράφει λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα και τις συντεταγμένες των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, θα υποβληθεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για έγκριση πριν εκδοθεί από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι δραστηριότητες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.
Η “Καθημερινή” ανέφερε ότι, δεδομένου ότι το Ievoli Relume, το οποίο συμμετείχε προηγουμένως στο σχέδιο, βρίσκεται σήμερα ελλιμενισμένο στην Ολλανδία, θα αναλάβει το NG Worker, το οποίο βρίσκεται σήμερα στα ανοικτά της Μεσσήνης στην Ιταλία. Αν οι διαδικασίες προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, οι έρευνες θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η Καθημερινή πρόσθεσε στο ρεπορτάζ της τις ακόλουθες πληροφορίες:
Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τις πιθανές αντιδράσεις, ιδίως από την Τουρκία, η οποία έχει εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεσή της στο έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αμυντικές δυνάμεις αναπτύσσουν σχέδια για την προστασία των επιχειρήσεων σε περίπτωση παρεμβάσεων», επισημαίνει.
Γράφει ότι «η Άγκυρα και η Αθήνα έχουν βαθιές διαφορές σχετικά με το έργο. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το καλώδιο δεν διέρχεται από αμφισβητούμενα ύδατα και επομένως δεν χρειάζεται τη συγκατάθεση της Τουρκίας. Επικαλούμενη τις συντεταγμένες που κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2018 και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης το 2019, η Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, τονίζει ότι το έργο παραβιάζει τις ζώνες τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας και επομένως απαιτείται άδεια για τις εργασίες.
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σταμάτησε πλοία που εισήλθαν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα για να ερευνήσουν τη διαδρομή του καλωδίου και μετά από 40ωρη κρίση, η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να ζητήσει άδεια από την Τουρκία. Ωστόσο, η Αθήνα προέβη αργότερα σε δηλώσεις με τις οποίες αρνήθηκε ότι ζήτησε άδεια.
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χτύπησε την πόρτα του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα λόγω των “γεωπολιτικών κινδύνων” στην προώθηση του έργου, έλαβε “εγγυήσεις” από τον Netanyahu. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Netanyahu έδωσε διπλωματική υποστήριξη στην Ελλάδα για τα σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και “υποσχέθηκε να εμπλέξει την Ουάσιγκτον” αν χρειαστεί» αναφέρει.