Επιμένει ο Στόλτενμπεργκ: Να επιτραπεί η Ουκρανία να βάλλει με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος

Οι ΗΠΑ πρέπει να παραδώσουν στην Ουκρανία "όσα υποσχέθηκαν", υποστηρίζει ο Στόλτενμπεργκ

Επέμεινε και σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να κάνει χρήση των δυτικών όπλων για να πλήξει στόχους βαθιά στη Ρωσία, κάτι που είχε δηλώσει και προχθές στο Economist με άμεση την αντίδραση της Ιταλίας. Ανεπισήμως πάντως το Κίεβο, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας, κάνει ήδη χρήση των δυνατοτήτων που του δίνουν τα δυτικά όπλα για να πλήττει και την Κριμαία και ρωσικά χωριά στα βόρεια της Ουκρανίας.

Ήδη από χθες ο Ιταλός υπουργός Άμυνας είχε πει «δεν θα μας πει το ΝΑΤΟ και ο Μακρόν τι θα κάνουμε. Ασφαλώς και στηρίζουμε την Ουκρανία, και το κάνουμε για να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως αυτή η στήριξη πρέπει να έχει ως στόχο αυτό ακριβώς, να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να καλλιεργηθεί το έδαφος για διαπραγματεύσεις». Και η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε χθες «ο Στόλτενμπεργκ πρέπει να προσέχει τα λόγια του».

Ο Στόλτενμπεγκ στη Σόφια, όπου γίνεται μια διήμερη εκδήλωση του ΝΑΤΟ, είπε ότι η απαγόρευση που τυπικά ισχύει, «δένει τα χέρια των Ουκρανών και τους δυσκολεύει πολύ να προβάλουν άμυνα. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς», υπογράμμισε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ. «Το Κίεβο έχει το δικαίωμα να αμύνεται και κατά συνέπεια το δικαίωμα να πλήττει νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας», επέμεινε.

Βουλγαρικά μέσα σημείωσαν το γεγονός από την εκδήλωση δεν ήταν παρών ούτε ο πρόεδρος της χώρας, που “φρόντισε” μέχρι χθες να λείπει στην Ουγγαρία και σήμερα στην Ελβετία. Ο πρόεδρος της χώρας διαφωνεί με την κλιμάκωση του πολέμου όπως και με το ότι η ειρηνευτικης διάσκεψη τη Ελβετίας γίνεται χωρίς τη Ρωσία.

Αφού είπε την γνώμη του ο Στόλτενμπεργκ, είπε και το αυτονόητο, ότι την «τελική απόφαση θα την λάβουν οι Σύμμαχοι. Κάποιοι δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς, αλλά κάποιοι άλλοι το έχουν πράξει», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις

Πολλές χώρες που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία -όχι όμως όλες- της επιτρέπουν να τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά στο έδαφός της, περιλαμβάνοντας σε αυτό την Κριμαία και το Ντονμπάς, και απαγορεύοντάς της να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ, βασικός προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, εμφανίζονται επιφυλακτικές να παρέχουν όπλα στο Κίεβο χωρίς να θέτουν περιορισμούς. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εντούτοις εκτίμησε ότι την τελική απόφαση για τη χρήση των όπλων που της χορηγούνται, θα τη λάβει η Ουκρανία.

«Δεν έχουμε ενθαρρύνει πλήγματα εκτός Ουκρανίας, αλλά τελικά η Ουκρανία είναι αυτή που θα λάβει τις αποφάσεις της για τον τρόπο με τον ποίο διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», είχε επισημάνει ο Μπλίνκεν. Η Ρωσία προειδοποιεί τακτικά τους Δυτικούς κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον του εδάφους της με δυτικά όπλα, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έχει αναφέρει ότι αυτό ήδη συμβαίνει στην πράξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι