Επιπλέον Ρώσοι στρατιώτες στην Συρία… Να φύγουν οι Αμερικάνοι

Επιπλέον Ρώσοι στρατιώτες στην Συρία… Να φύγουν οι Αμερικάνοι

Την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, ζήτησε εκ νέου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι μόνο η ρωσική παρουσία είναι νόμιμη και εγκεκριμένη από τη Δαμασκό. «Όλα τα ξένα στρατεύματα θα πρέπει να φύγουν από τη Συρία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μία θέση, την οποία υιοθετεί και η Δαμασκός.

Όσον αφορά την αμερικανική παρουσία στη Συρία, ο Πεσκόφ ήταν ξεκάθαρος: «Μόνο οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται νόμιμα στο συριακό έδαφος, και ειδικότερα κατόπιν αιτήματος της συριακής ηγεσίας». Στο ίδιο μήκος κύματος, επανέλαβε ότι μοναδικός στόχος της Μόσχας είναι η διασφάλιση της πολιτικής διευθέτησης της συριακής κρίσης, όπως και η εξασφάλιση της ενότητας και της κυριαρχίας της Συρίας.

«Αυτός είναι ο στόχος όλων των βημάτων που λαμβάνονται για τη Συρία» διαμήνυσε ο Πεσκόφ. Την ίδια ώρα, πηγή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διευκρίνισε ότι στη Συρία θα σταλούν συνολικά 276 μέλη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, όπως και 33 φορτία στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Δύο τάγματα στρατιωτικής αστυνομίας θα μεταφερθούν στη Συρία σε μία εβδομάδα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, η οποία διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει στη βόρεια Συρία. Διαβεβαίωσε δε, ότι η συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν υλοποιείται κανονικά, καθώς η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή (σ.σ. 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες Ρωσίας – Τουρκίας

Στο μεταξύ, ο ρωσικός και ο τουρκικός στρατός ξεκίνησαν κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που κατέληξαν Πούτιν και Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου. Παράλληλα, η Συρία καλείται να διασφαλίσει την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τη συρο-τουρκική μεθόριο.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι μαχητές των YPG – SDF θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας σε διάστημα 150 ωρών. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή του Καμισλί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 9 Οκτωβρίου του 2019, η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση, με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», στη βόρεια Συρία, με στόχο την απομάκρυνση των Κουρδικών δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, κάτι το οποίο – από πολλούς – αποκωδικοποιήθηκε ως «προδοσία» των μέχρι πρότινος συμμάχων της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ διευκρίνισε ότι ένας «μικρός αριθμός» Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνει στη βόρεια Συρία.