ΕΕ: “Πράξη δειλίας και εκφοβισμού” το πλήγμα κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Έλληνα πρωθυπουργού
06/03/2024Η ελληνική κυβερνητική αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη απομακρύνθηκε από το ουκρανικό έδαφος, έφτασε οδικώς στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, προκειμένου να μεταβεί στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος με προορισμό το Βουκουρέστι.
«Εκφράζω την σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου, για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά την συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε, σε γραπτή της δήλωση, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. «Η πολλοστή αυτή ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα και δεν θα αποδυναμώσει την ουκρανική αντίσταση, στο πλευρό της οποίας τάσσονται η Ιταλία και η κυβέρνησή της, χωρίς καμία οπισθοχώρηση», πρόσθεσε η Μελόνι.
«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Σημειώνει ότι «αυτό είναι κατακριτέο και για τις τακτικές του Κρεμλίνου». «Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρεις νεκροί από την επίθεση.
«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας». «Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Έντονη καταδίκη για την ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκφράζει με ανάρτησή του στο «Χ», ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Αναρτώντας βίντεο κατά τη διάρκεια μνημόσυνης τελετής για τα θύματα πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην πόλη της Οδησσού, στην οποία συμμετείχαν ο Β. Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με την ελληνική αποστολή, ο Π. Τζεντιλόνι έγραψε τα εξής: «Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!».
Τα διεθνή ΜΜΕ
Εκτενείς είναι οι αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης στη ρωσική επίθεση στην Οδησσό την ώρα που στην πόλη βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ελληνική αποστολή. Η επίθεση της Ρωσίας έγινε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι η αναφορά της γαλλικής Le Monde. Η επίθεση έγινε την ώρα της επίσκεψης του Μητσοτάκη στην πόλη, σημειώνει το BBC και παραθέτει τις δηλώσεις των δύο ηγετών σχετικά με το περιστατικό.
«Ρωσικός πύραυλος χτύπησε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό», αναφέρει από την πλευρά της η Washington Post, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι εκείνη την ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έκρηξη συγκλονίζει την Οδησσό κοντά στο σημείο όπου ο Ζελένσκι συναντούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρει το Politico που προσθέτει ότι η επίσκεψη προχώρησε κανονικά. Στην ανάρτησή του το Visegrad24 επισημαίνει ότι «η Ρωσία σχεδόν σκότωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό».
Ένας ρωσικός πύραυλος «χτύπησε 200 μέτρα από τον Μητσοτάκη όταν επισκεπτόταν στην Οδησσό» με πέντε νεκρούς. Οι Financial Times στο δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι «Ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» και επισημαίνουν ότι «οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν χτυπήθηκε το λιμάνι της Οδησσού». «Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κοντά στον Ζελένσκι και την αποστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό» είναι ο τίτλος του άρθρου του CNN, με εκτενή αναφορά στις δηλώσεις και των δύο πλευρών για το περιστατικό.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Ζελένσκι
Στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ζελένσκι που προηγήθηκαν, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επίθεση σε κοντινή απόσταση από την ελληνική αντιπροσωπεία στο λιμάνι της Οδησσού και τόνισε πως: “Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Και λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη.
Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Επηρεάζει, όπως βλέπετε εδώ. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας”.
Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.
«Ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό -καταφέραμε και βρήκαμε τον τρόπο να συντονίσουμε τα προγράμματά μας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες.
Είμαι πολύ συγκινημένος για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας συναντήσω και νομίζω ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία ειδικά του ελληνισμού της Μαριούπολης. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Αλλά πραγματικά σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και πραγματικά σας εύχομαι το καλύτερο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Η επίθεση
Προηγουμένως επίθεση με ρωσικό πύραυλο δέχθηκε στις 11:43 της Τετάρτης η αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής», ανέφεραν επίσημα κυβερνητικές πηγές.
«Είμαστε όλοι καλά», δήλωσε νωρίτερα στο protothema.gr ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, που βρίσκεται στην ελληνική αποστολή, που διοργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και στην οποία μετέχουν πλην του πρωθυπουργού 8 άτομα και η ασφάλειά τους. Ειδικότερα, μετέχουν η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η διευθύντρια επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου Κύρα Κάπη, η σύμβουλος διεθνών θεμάτων και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη και ο Αλέξανδρος Μαράκης, στέλεχος γραφείου Τύπου, όπως και oι Δημήτρης Παπαμήτσος και Αλέξης Παπαχρήστος, προσωπικός φωτογράφος και προσωπικός οπερατέρ αντίστοιχα του κ. Μητσοτάκη.
Η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε κανονικά, ενώ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, η οποία δεν θα μεταδοθεί ζωντανά για λόγους ασφαλείας. Το τετ α τετ των δύο αντρών διήρκησε συνολικά μισή ώρα, πάνω από το προγραμματισμένο. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και χωρίς να αδυνατίζει η ελληνική αμυντική ισχύς. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν κτηριακό συγκρότημα που επλήγη από ρωσικό drone το περασμένο Σάββατο, με τραγικό απολογισμό 12 νεκρούς, και άφησαν λουλούδια στη μνήμη H είδηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη δεν ανακοινώθηκε επισήμως, όμως αναμεταδίδεται εκτενώς από τα ουκρανικά μέσα.
Ukrainian media report an explosion in Odesa
According to Greek media reports, Zelenskyy and Greek Prime Minister Mitsotakis were scheduled to meet in #Odesa today. pic.twitter.com/zmp5WN0yYL
— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2024
Στήριξη Μητσοτάκη σε Ζελένσκι
Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο λιμάνι της πόλης με το τετ α τετ τους να κρατά 15 λεπτά περισσότερο του προγραμματισμένου, δηλαδή 45 λεπτά. Κατά τη συνάντησή τους ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας της πόλης και θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Ναό του Σωτήρος. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γεωργία Σκιτζή περιέγραψε και μια συγκινητική στιγμή. Καθώς η ελληνική αποστολή μαζί με την ουκρανική μετακινούνταν στην πόλη πέρασαν μπροστά από το κτίριο που έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης με drones το περασμένο Σάββατο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα παιδάκι τριών ετών. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Ζελένσκι κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους και στάθηκαν για λίγο μπροστά από το κτίριο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο X έστειλε μήνυμα υποστήριξης στον ουκρανικό λαό που συνεχίζει να μάχεται κατά των ρωσικών δυνάμεων. Παράλληλα χαρακτήρισε γενναίο τον ουκρανικό λαό ενώ πρόσθεσε ότι «θα σταθούμε δίπλα τους για όσο χρειαστεί». Η επίσκεψη στην Οδησσό δεν είχε προαναγγελθεί, όπως οι περισσότερες επισκέψεις ξένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Ουκρανία.
Today marks two years of war in Europe. The brave Ukrainian people continue to fight to defend their freedom and our common values in the European family. We will stand by them for as long as it takes.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 24, 2024
Η Οδησσός, στη νοτιοδυτική Ουκρανία έχει μακραίωνη ελληνική παρουσία και η Ελλάδα έχει υποσχεθεί πως θα συνδράμει στην αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου και μνημείων της πόλης. Την πόλη έχει επισκεφθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Άμυνας είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του για την κατάσταση στην Οδησσό και την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.
Το συνέδριο του ΕΛΚ
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και οι επικεφαλής κεντροδεξιών κομμάτων που υπηρετούν ως αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν το μανιφέστο του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.
Οι ηγέτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, το αυξημένο κόστος ζωής, η δράση λαϊκίστικων δυνάμεων και ο εξτρεμισμός.
Από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επισημαίνουν ότι η ΝΔ επικράτησε στις περσινές εκλογές αυξάνοντας τα ποσοστά της σε σχέση με τις κάλπες του 2019, έχοντας αναδειχθεί πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα κεντροδεξιά κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους ηγέτες στις τάξεις του ΕΛΚ, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η ομιλία του στο συνέδριο είναι η τελευταία προγραμματισμένη τοποθέτηση ηγέτη πριν λάβουν τον λόγο για να δρομολογήσουν το κλείσιμο των εργασιών ο πρόεδρος της οικοδέσποινας Ρουμανίας και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας.
Η αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελείται από τον βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος θα έχει χρέη συντονιστή, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τη Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Γιάννη Σμυρλή κ.ά.