Επιστολή 25 Βρετανών ακαδημαϊκών και πολιτικών υπέρ της Ελλάδας στους Times

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες απειλές και την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζουν με επιστολή τους προς του «Times» του Λονδίνου, 25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η άρνηση της Τουρκίας να προσυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ συνιστά εσκεμμένη απόπειρα να στερήσει δικαιώματα από νησιωτικά κράτη ενώ επισημαίνουν ότι η στάση του Ερντογάν προκαλεί ένταση στην περιοχή, τη στιγμή που ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζουν ακατάλληλη στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική ίσων αποστάσεων. Zητούν από τα μέλη του NATO να καταστήσουν σαφές πως οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές.

Η επιστολή

«Κύριε, ανησυχούμε κι εμείς βαθιά εξαιτίας της κλιμάκωσης της ρητορικής και της απειλής στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από τον πρόεδρο Ερντογάν (Erdogan’s Provocations, κύριο άρθρο, 15 Αυγούστου). Οι θετικές εξελίξεις στην ενέργεια είναι μια ευκαιρία για να οικοδομηθούν πιο παραγωγικές και σταθερές περιφερειακές σχέσεις, όμως προϋπόθεση για αυτό, είναι όλα τα μέρη να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο. Άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν δείξει την προθυμία τους να διαπραγματευθούν μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

»Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τη σύμβαση είναι ένα εμπόδιο —μια εσκεμμένη απόπειρα από την Άγκυρα να στερήσει νησιωτικά κράτη και κράτη με νησιά από τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Η πολιτική του κ. Ερντογάν υποθάλπει την περιφερειακή ένταση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης σε κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, τα οποία τηρούν τους πολυμερείς κανόνες. Είναι απαραίτητο οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να είναι κατηγορηματικοί στο ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές. Είναι ανάρμοστη η πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα σ’ αυτό το θέμα. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να μειωθεί η ένταση και να έρθει η σταθερότητα είναι μέσω του σεβασμού για την UNCLOS και τις διαδικασίες του διεθνούς δικαίου».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών, London School of Economics
John Kittmer, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ελλάδα
Alberto Costa, βουλευτής, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την Ελλάδα
Denis MacShane, πρώην υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα
Λόρδος Wallace of Saltaire, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών
Roderick Beaton, επίτιμος καθηγητής στην έδρα Κοραή, King’s College London,
Paul Cartledge, επίτιμος καθηγητής ελληνικού πολιτισμού, University of Cambridge
Καθηγητής Richard Clogg,
Louis de Bernières, συγγραφέας,
Peter Frankopan, καθηγητής παγκόσμιας ιστορίας, University of Oxford,
Timothy Garton Ash, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, University of Oxford
Charles Grant, διευθυντής, Centre for European Reform
David Harsent, συγγραφέας, αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων,
Judith Herrin, επίτιμη καθηγήτρια, King’s College London
Victoria Hislop, συγγραφέας, επίτιμη πολίτης της Ελλάδας
David Holton, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of Cambridge,
Will Hutton, διευθυντής του Hertford College της Οξφόρδης
Michael G Jacobides, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, London Business School,
Peter Mackridge, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of Oxford,
Sean O’Brien, καθηγητής δημιουργικής γραφής, Newcastle University
Ruth Padel, καθηγήτρια ποίησης, King’s College London,
Gonda Van Steen, καθηγήτρια στην έδρα Κοραή, King’s College London
Sofka Zinovieff, συγγραφέας

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι