Επιστολή Τσίπρα στον Τασούλα: Να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης

Επιστολή Τσίπρα στον Τασούλα: Να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης

“Εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής”, σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή που απέστειλε νωρίτερα σήμερα στον Πρόεδρο τη Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, αναφορικά με τις χθεσινές εξελίξεις στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης συγκροτήθηκε μετά από απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, “με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής”.

Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του 2010 την οποία επικαλέστηκε η ΝΔ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει την επίκλησή της “εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής”.

“Η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της επιτροπής εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης»”, υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας θέτοντας, με τον τρόπο αυτό, ζήτημα παραβίασης και του κοινοβουλευτικού δικαιώματος του ιδίου να υποδεικνύει τους βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την κοινοβουλευτική του ομάδα σε επιτροπή της Βουλής.

Επίσης προειδοποιεί ότι “υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό, για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής, νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας”. Προειδοποιεί εξάλλου για τον κίνδυνο, επιτροπές όπως εν προκειμένω η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, “να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων”.

Δέον να επισημανθεί ότι η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής εστάλη προτού εκείνος λάβει επισήμως και εγγράφως, από τον κ. Τασούλα, αίτημα να ορίσει τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, μετά την απόφαση για την εξαίρεσή τους που έλαβε η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι