Επιστρατεύονται άλλοι 250.000 στην Ουκρανία

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης οδηγεί σε διαπραγματεύσεις, Γιώργος Μουσταϊρας

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε κατ΄ αρχήν το νέο νομοσχέδιο για την επιστράτευση. «Στόχος είναι να επιτρέψει στον στρατό να αναπληρώσει τις τάξεις του δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία», όπως ανακοίνωσαν σήμερα βουλευτές. Ομως ενώ ο στρατός ζητεί άλλους 500.000 άνδρες, πολλοί εγείρουν ενστάσεις για, τρόπον τινά, πιο γενική επιστράτευση. Το νομοσχέδιο θα τεθεί πάντως σε διαβούλευση και εν συνεχεία θα τεθεί προς ψήφιση κατ΄ άρθρο.

Συνολικά 243 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός τους ήταν 226, όπως ανέφεραν βουλευτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται πλέον ότι θα επιστρατεύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους έως τώρα εξαιρούνταν, κάτι που πολλοί θεωρούσαν άδικο για τους μη δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης μειώνεται το όριο ηλικίας επιστράτευσης κατά δύο χρόνια, και αυτό οδηγεί σε μια μεγάλη δεξαμενή άντλησης εφέδρων.

Το κείμενο θα αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλευτικής συζήτησης, θα κατατεθούν προτάσεις για βελτιώσεις και θα ψηφιστεί σε δεύτερη ανάγνωση, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει στη συνέχεια να υπογράψει τον νόμο ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Συζήτηση για ευρύτερη επιστράτευση γίνεται εδώ και μήνες στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί απώλειες, το μέγεθος των οποίων δεν αποκαλύπτεται, και πλέον δυσκολεύεται, σε αντίθεση με την αρχή της σύγκρουσης, να βρει εθελοντές για το μέτωπο.

Το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε από την κυβέρνηση, αναμενόταν να εξεταστεί στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, αλλά οι βουλευτές κατέληξαν να το αναπέμψουν για να συνταχθεί εκ νέου.  Όντως ανασυντάχθηκε και έγινε κάπως ηπιότερο, σύμφωνα με τους βουλευτές που συμφωνούν με αυτό. Το κείμενο που ψηφίστηκε σήμερα προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών στρατολόγησης και την επιβολή κυρώσεων στους αρνητές στράτευσης.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ωστόσο, δεν επιλύει το πρόβλημα της αποστράτευσης αυτών που βρίσκονται στο μέτωπο εδώ και πολύ καιρό. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι ο στρατός του πρότεινε να επιστρατεύσει έως και 500.000 επιπλέον άτομα και ότι ο ίδιος δεν ήθελε να πάρει μόνος του μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με τον οποίο ο Ζελένσκι έχει κακές σχέσεις και θέλει να τον αποπέμψει, ο στρατηγός Valeriy Zaluzhnyi, είπε ότι χρειάζεται άλλες 500.000 άνδρες επειδή προβλέπει και τις πιθανές απώλειες.

Το νομοσχέδιο προτείνει μεταξύ άλλων να παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία όσων αποφεύγουν την στράτευση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Ουκρανία είχε μια εισροή εθελοντών στην αρχή αλλά ο αριθμός τους έχει μειωθεί, ενώ είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των απωλειών των στρατευσίμων Ουκρανών. Εννέα χιλιάδες ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει για φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το Κίεβο, εις βάρος πολιτών που αποφεύγουν την στράτευση.

Το νομοσχέδιο ορίζει πιο αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τον νόμο για την επιστράτευση και θα επιτρέπει να δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των ανδρών και γυναικών που δεν παρουσιάζονται για θητεία, θα περιορίζει τη δυνατότητα ταξιδιού στο εξωτερικό ή την έκδοση διπλώματος οδήγησης. Οι άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικια θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους έγγραφα που να πιστοποιούν ότι είναι εγγεγραμμένοι στα στρατολογικά γραφεία ,

Η ηλικία υποχρεωτικής επιστράτευσης μειώνεται στα 25 έτη από 27 που ήταν μέχρι τώρα. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει άμεσα την κλήση εκατοντάδων χιλιάδων νέων, αφού στην Ουκρανια γεννιούνταν μέχρι τον πόλεμο 250.000 παιδιά το χρόνο και κατά συνέπεια τα δύο έτη που προστίθενται, σημαίνουν από μόνα τους 250.000 άνδρες που μπορούν να επιστρατευθούν ανά πάσα στιγμή. Στον ουκρανικό στρατό υπηρετούν και περίπου 45.000 γυναίκες. Δεν γνωρίζουμε τι προβλέπεται για τις γυναίκες, αν και δεν θεωρείται πιθανόν να γίνει υποχρεωτική η θητεία τους.

Πολλοί νέοι ή έφεδροι δικαιολογούνταν ότι δεν τους επιδόθηκε κλήση για να παρουσιασθούν, επειδή αυτή επιδίδετο σε διευθύνσεις κατοικιών που μπορεί να έχουν αλλάξει. Τώρα αποφασίζεται να αποστέλλεται ηλεκτρονικά η εντολή.

Το νομοσχέδιο προτείνει την απόλυση στρατιωτών που υπηρέτησαν συνεχόμενα για 36 μήνες, όμως ήδη οι περισσότεροι υπηρετούν 24 μήνες και υπάρχει μεγάλη κόπωση, οπότε θεωρείται ότι οι 36 μήνες είναι πολλοί για διαρκή θητεία. Μέχρι τώρα ο νόμος δεν προέβλεπε χρονικό όριο για την αποστράτευση εν καιρώ πολέμου. Το νομοσχέδιο προβλέπει και άσκηση πίεσης μέσω προξενείων σε όσους ήδη διαφύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν την θητεία τους ή την επιστράτευση.

Το νομοσχέδιο επίσης καταργεί το δικαίωμα ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων να αναβάλλουν τη στράτευση τους. Το Υπουργείο Άμυνας εισήγαγε αυτήν την αλλαγή για να καταστήσει δίκαιη και ισότιμη για όλους την θητεία. Μετά την επιστράτευση, όλοι οι ένστολοι θα πρέπει να περάσουν από μια υποχρεωτική εκπαίδευση δύο έως τριών μηνών προτού σταλούν σε μάχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx