Επιστρέφει στην Άγκυρα ο Γάλλος πρέσβης! Οδεύουμε προς ανακωχή;

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Η Γαλλία αποφάσισε την επιστροφή του πρεσβευτή της στην Τουρκία, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν την Κυριακή, εν μέσω εβδομάδων αυξανόμενης έντασης μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας. Η ειδησεογραφική σελίδα Ντουβάρ έγραψε ότι σύμφωνα με όσα είπε ο Λε Ντριάν στο γαλλικό δίκτυο RTL, ο πρεσβευτής ετοιμάζεται να ζητήσει διευκρινήσεις από την Άγκυρα για πρόσφατες παρατηρήσεις που έγιναν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η γαλλική Κυβέρνηση ανακάλεσε τον απεσταλμένο της στην Τουρκία για διαβουλεύσεις ως επακόλουθο αυτών που αποκάλεσε απαράδεκτα σχόλια από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Γάλλου ομολόγου του, Εμμανουέλ Μακρόν. Οι παρατηρήσεις του Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα έφτασαν κατά την διάρκεια του αυξανόμενου αντίκτυπου που είχε στον μουσουλμανικό κόσμο ο ισχυρισμός του του Γάλλου ηγέτη ότι το Ισλάμ βρίσκεται σε παγκόσμια κρίση και ανακοίνωσε σχέδια της κυβέρνησής του να παρουσιάσει σχέδιο νόμου τον Δεκέμβριο ώστε να ενισχύσει τον νόμο του 1905 με τον οποίο επισήμως έγινε διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους.

Ο Ερντογάν υπήρξε ο πιο ένθερμος ηγέτης στην κριτική κατά του Μακρόν και των σχεδίων του, καλώντας τους Τούρκους πολίτες ακόμη και σε μποϋκοτάζ σε όλα τα γαλλικά προϊόντα. Ο Γάλλος Πρόεδρος επικαλούμενος την συμπεριφορά της Άγκυρας στις εμπόλεμες χώρες της Συρίας, Λιβύης και στην ανατολική Μεσόγειο, επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση νωρίτερα το Σάββατο, λέγοντας ότι έχει «αυτοκρατορικές τάσεις». Η Τουρκία υιοθετεί επιθετική στάση προς τους συμμάχους της του ΝΑΤΟ, είπε ο Μακρόν, αναφέρουν τα Τουρκικά Νέα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι