Επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνει πέντε Κινέζους στο Πακιστάν

Επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνει πέντε Κινέζους στο Πακιστάν

Πέντε Κινέζοι πολίτες και ο Πακιστανός οδηγός τους σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο το όχημά τους, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι Κινέζοι είχαν μόλις αναχωρήσει από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ντασού, η κατασκευή του οποίου πραγματοποιείται εν μέρει από Κινέζους. Τον Ιούλιο του 2021, είχαν σκοτωθεί εννέα Κινέζοι  σε επίθεση κατά αυτοκινήτου που μετέφερε μηχανικούς, τοπογράφους και μηχανικούς συντήρησης, οι οποίοι εργάζονταν στην κατασκευή του ιδίου φράγματος.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε επίθεση και σε ναυτική βάση και ότι σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν και οι πέντε δράστες. Αυτή η επίθεση έγινε χθες, Δευτέρα, στη βάση του Τουρμπάτ στο νοτιοδυτικό Πακιστάν και ήταν η δεύτερη σε στρατιωτικές βάσεις. Δράστες φέρονται να ειναι μέλη της εθνότητας των Βελούχων -το Βελουχισταν, Μπαλουχιστάν πλέον για τους περισσότερους, είναι μοιρασμένο σε τρία κράτη της περιοχής, Ιράν, Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις στις βάσεις, ανέλαβε ο Απελευθερωτικός Στρατός των Μπαλούχων (BLA), η πιο γνωστή από διάφορες αυτονομιστικές ομάδες στο Μπαλουχιστάν. Δεν γνωρίζουμε αν ανέλαβε την ευθύνη και για την επίθεση στο όχημα των πέντε Κινέζων. Η οργάνωση BLA έχει στο παρελθόν εμπλακεί σε επιθέσεις σε πακιστανικά και κινεζικά συμφέροντα στην περιοχή αυτή και αλλού. Η Κίνα έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην πλούσια σε ορυκτά επαρχία Μπαλουχιστάν, παρά την έντονη δράση αυτονομιστών εδώ και δεκαετίες.

Την περασμένη εβδομάδα οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό της οργάνωσης BLA σε συγκρότημα εντός του Γκουαντάρ, όμως σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και οκτώ από τους δράστες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι