Επίθεση από Ανδρουλάκη για Ισραήλ και την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων
22/05/2025
Για καθυστερημένη αντίδραση στη “γενοκτονία στη Γάζα” κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Είπε συγκεκριμένα: «Εκεί υπάρχει μια εθνοκάθαρση. Κάθε πολιτισμένος λαός της Ευρώπης πρέπει να είναι υπέρ του να σταματήσει άμεσα η εθνοκάθαρση. Όλη η Ευρώπη καταδικάσαμε -και εμείς και το ΠΑΣΟΚ και οι Σοσιαλιστές- τη Χαμάς. Είπαμε ναι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, αλλά από αυτό το σημείο να φτάσουμε στο σημείο ανοχής της εθνοκάθαρσης;».
Ακολούθως έστρεψε τα πυρά του στην κυβέρνηση: «Το ότι παίρνει η κυβέρνηση μια πρωτοβουλία σήμερα, δεν σημαίνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε μια σοβαρή στάση. Για εμένα η ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…Έχουμε τραυματιστεί από δυνάμεις, που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Και δεν μιλώ μόνο για την Κύπρο όπου έχουμε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα ανοιχτό, υπάρχει η στάση μας απέναντι στην Ουκρανία. Δεν καταλαβαίνω γιατί στο θέμα του παλαιστινιακού και ειδικά της Γάζας είχαμε μια άλλη αντιμετώπιση».
Σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού και την θέση για την αναθεώρηση του Συντάγματος για την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είπε: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα δημόσιο που θα λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, -Γαλλίας και Γερμανίας. Αν συζητήσουμε επί της ουσίας και όχι με συνταγματικά πυροτεχνήματα, βεβαίως μπορούμε να βρούμε λύσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να βρούμε τρόπο τα πειθαρχικά συμβούλια να λειτουργούν καλύτερα. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογηθούν οι αξιολογητές. Όταν αξιολογητές είναι οι γενικοί διευθυντές και οι τμηματάρχες, οι οποίοι είναι κομματικές επιλογές, πώς θα αξιολογήσουν με διαφάνεια όλο το υπόλοιπο σύστημα;». Θύμισε μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν τη «ρουσφετολογική αντίληψη» της Νέας Δημοκρατίας: «Δεν ευθύνομαι εγώ ή κάποιος άλλος διότι άλλαξαν τα ηλικιακά όρια και προσλήφθηκε παράνομα ένας σταθμάρχης. Δεν ευθύνομαι εγώ που υπάρχει ρεκόρ μετακλητών υπαλλήλων. Δεν ευθύνομαι εγώ που το 80% των τμηματαρχών και γενικών διευθυντών είναι κομματικές επιλογές και όχι αποτέλεσμα αξιοκρατίας».
Ως προς το αν υπάρχει δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προβλέπει πλειάδα τέτοιων περιπτώσεων: «Δεν απολύονται μόνο όσοι τους έχουν πιάσει να κλέβουν ή να παίρνουν αποφάσεις κατά του δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων όπου δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αρκεί να δουλεύει σωστά το κράτος. Τώρα τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τους νόμους που ο ίδιος ψήφισε, -ό,τι έκανε δηλαδή και με την πανεπιστημιακή αστυνομία-, βγήκε το πρωί να πετάξει ένα πυροτέχνημα. Είναι άλλο ένα πυροτέχνημα όπως ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα ανακοίνωσε ότι για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα καταθέσει πριν το τέλος του χρόνου τις προτάσεις του συνολικά.
Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για εσωκομματικά παζάρια της Νέας Δημοκρατίας , στον απόηχο της δήλωσης Μητσοτάκη ότι δεν βλέπει κακούργημα για τον κ. Καραμανλή. «Με θλίβει αυτή η εσωτερική διαπραγμάτευση που έχει προεκτάσεις σε μια τραγωδία. Όταν ήρθε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που απέδιδε κακούργημα στον κ. Καραμανλή για την σύμβαση 717 , τι είπε η Νέα Δημοκρατία; Όχι στη διερεύνηση»