“Επίθεση” φιλίας στην Πολωνία – Με δώδεκα υπουργούς του έφθασε εκεί ο Σολτς

“Επίθεση” φιλίας στην Πολωνία – Με δώδεκα υπουργούς του έφθασε εκεί ο Σολτς
epa11451845 (L-R) German Minister for Economy and Climate Robert Habeck, German Chancellor Olaf Scholz, Polish Prime Minister Donald Tusk, German Foreign Minister Annalena Baerbock and Polish Foreign Minister Radoslaw Sikorski attend the Polish-German intergovernmental consultations at the prime minister's office headquarters in Warsaw, Poland, 02 July 2024. The Polish Prime Minister and German Chancellor will preside over the first Polish-German intergovernmental consultations since 2018. EPA/MARCIN OBARA POLAND OUT

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλωσορίσθηκε με στρατιωτικές τιμές στη Βαρσοβία από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ για την έναρξη των γερμανοπολωνικών κυβερνητικών διαβουλεύσεων, οι οποίες θα είναι οι πρώτες από το 2018.

Ο Σολτς ταξίδεψε στην Πολωνία με δώδεκα υπουργούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να δώσουν «ισχυρή ώθηση» στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το Βερολίνο πρόκειται να παρουσιάσει ένα οικονομικό πακέτο για την Πολωνία. Αναμένεται να περιλαμβάνει καταβολές αποζημιώσεων σε εν ζωή θύματα της κατοχής της Πολωνίας από τη ναζιστική Γερμανία, καθώς και γερμανική αρωγή για την άμυνα του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον χρήματα πρόκειται να διοχετευθούν για την κατασκευή του “Γερμανοπολωνικού Οίκου” στο Βερολίνο. Στόχος είναι με αυτόν να τιμηθούν οι ιδιαίτερα περίπλοκες σχέσεις των δύο κρατών και να καλυφθεί από θετικές πράξεις οι βάναυση γερμανική κατοχή στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου (1939-45) με τη δημιουργία ενός τόπου μνήμης για τους Πολωνούς που έπεσαν θύματα του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι