Επιτροπή Εμβολιασμών: Μόνο μία ήπια αλλεργική αντίδραση στους 260 εμβολιασμούς

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ένα περιστατικό αλλεργίας που χαρακτηρίστηκε «μη σοβαρό» από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε η Επιτροπή για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα. Αφορά σε μια  ειδικευόμενη γιατρό 32 ετών στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμισοτκλεους επρόκειτο για μια ήπια αλλεργική αντίδραση. «Οι αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο είναι σπάνιες», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι οι απλές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Μόνον το ιστορικό σοβαρών αλλεργιών συνιστά αντένδειξη.

Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, ως παράδειγμα, η αλλεργική ρινίτιδα δεν είναι λογος για να μην εμβολιαστεί κάποιος και διευκρίνισε ότι «μόνο οι σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε νοσοκομείο με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων είναι λόγος να μην εμβολιαστεί».

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι σύμφωνα με το CDC αλλά και την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταιρεία, οι αλλεργίες από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες και αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε  1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Στη Βρετανία εμβολιάζονται όσοι έχουν ήπιες αλλεργίες, και θεωρούν αντένδειξη μόνον όσους στον παρελθόν  παρουσίασαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση και ο γιατρός τους έχει συστήσει να έχουν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι