Επίτροπος: “Θα βελτιωθεί η κατάσταση με τα εμβόλια”

Επίτροπος: “Θα βελτιωθεί η κατάσταση με τα εμβόλια”

Την πεποίθηση πως η κατάσταση με το εμβόλιο και το ρυθμό των εμβολιασμών θα βελτιωθεί σταδιακά εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου.

«Κατανοώ ότι όλοι παρακολουθούν το ρυθμό των εμβολιασμών. To κώλυμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο αριθμός παραγγελιών, αλλά η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας. Αυτό ισχύει επίσης για τη Pfizer – BioNTech. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε την Pfizer – BioNTech από νωρίς με 100 εκατ. ευρώ για να αυξήσει τις τρέχουσες παραγωγικές ικανότητές της και έλαβε δέσμευση για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου», είπε η κα Κυριακίδου.

Παράλληλα, η επίτροπος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από πολύ νωρίς με την Pfizer – BioNtech «καθώς και με άλλους παρασκευαστές, που βρίσκονταν σε πολλά υποσχόμενη πορεία για την παρασκευή εμβολίου το καλοκαίρι του 2020. Συμφωνήσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα κράτη μέλη να καταλήξουν χωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτή την προσέγγιση χαιρέτισαν ρητά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων».

«Η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα -βήμα», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer – BioNTech. Άλλοι παρασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια βρίσκονται κι αυτοί κοντά στην έγκριση της Ευρώπης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με βεβαιότητα ποιο εμβόλιο θα ήταν επιτυχές, η Ευρωπαϊκή Ενωση τα πήγε πολύ καλά με την επιλογή των εμβολίων».

H Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι «εάν δοθεί έγκριση στα υποψήφια εμβόλια, η Ευρώπη θα διαθέτει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις για όλους, για τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίων και τους γείτονές τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι