Επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Μητσοτάκης, εκτιμά ο Βέμπερ
07/02/2019Την πεποίθησή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας το 2019 εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Βέμπερ δήλωσε μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πάμπλο Κασάδο στην Ισπανία θα γίνουν πρωθυπουργοί απλά «ανταγωνίζονται ποιος θα είναι ο πρώτος που θα γίνει πρωθυπουργός στη χώρα του. Έχουν καλή προοπτική και καλά προγράμματα για τις χώρες τους» ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τις φιλοφρονήσεις δηλώνοντας πως «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα γίνεις ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΝΔ σε στήριξε εξαρχής και έχουμε εμπιστοσύνη στις ηγετικές σου ικανότητες και στη δεξιότητά σου για την οικοδόμηση γεφυρών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Βέμπερ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το 2019 είναι κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είπε ακόμα ότι είναι πιθανό να συμπέσουν το Μάιο οι ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές, οι οποίες το αργότερο θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Είναι ευκαιρία, συνέχισε, οι πολίτες να στείλουν το μήνυμά τους για την κατεύθυνση της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στη χώρα μας κυβερνά μια παράξενη συμμαχία ενός εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος και ενός λαϊκίστικου κόμματος της αριστεράς. «Είναι μια συμμαχία λαϊκιστών, η οποία στην ουσία έβλαψε τη χώρα. Χάσαμε την ευκαιρία να αναπτυχθούμε», συμπλήρωσε και είπε ότι αρκεί η σύγκριση με την απόδοση της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας για να καταλάβει κανείς, γιατί η δική μας απόδοση ήταν ισχνή.
Σημείωσε ότι το ΕΛΚ μιλά για τη δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στα επόμενα 5 χρόνια στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης 500.000 νέοι Έλληνες βρήκαν καλές θέσεις απασχόλησης στο εξωτερικό. Τόνισε πως είναι πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι οποίες -ξεκαθάρισε- δεν δημιουργούνται μέσω επιδοτήσεων ή προσωρινών συμβάσεων, αλλά μέσω επενδύσεων.
Γι’ αυτό υπογράμμισε είναι σημαντική η πλατφόρμα του ΕΛΚ για τις θέσεις απασχόλησης και πως «η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται το ΕΛΚ».
Οικονομία και κυβερνητικές ευθύνες
Μιλώντας για την οικονομία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υπερφορολόγησε την παραγωγική οικονομία για να κατανείμει τα όποια πλεονάσματα μόνο ως παροχές. «Εμείς θα μειώσουμε την εταιρική φορολόγηση και θα την χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό για την ανάπτυξη. Θέλουμε ένα μικρό και αποτελεσματικό κράτος. Θα προχωρήσουμε σε μείωση της φορολόγησης για επιχειρήσεις και εργαζομένους και θα δώσουμε κίνητρα για να έρθουν επενδύσεις εδώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον στόχο της μείωσης της γραφειοκρατίας τονίζοντας ότι θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση μιας νέας επιχείρησης. Επισήμανε επιπλέον ότι θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις που θα μοιράζονται την επιτυχία τους με τους εργαζομένους.
«Όταν μιλάμε για επιχειρηματικότητα δεν μιλάμε μόνο για επιχειρηματίες, αλλά και για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα εξασφαλίσουν ότι θα παίρνουν αυξήσεις αντίστοιχες με την αύξηση της παραγωγικότητας. Τα κέρδη να μην τα χαίρονται μόνο οι μέτοχοι των εταιρειών αλλά να τα μοιράζονται και με τους εργαζόμενους», υπογράμμισε προσθέτοντας πως η ΝΔ είναι το κόμμα που υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία της αγοράς. «Όλοι να ωφελούνται από τον πλούτο που δημιουργείται» διαμήνυσε.
Μιλώντας για επενδύσεις στην καινοτομία και τις υποδομές, εξήγησε ότι δεν εννοεί μόνο την κατασκευή δρόμων και γεφυρών, αλλά μιλάει και για την ψηφιακή υποδομή.
Ανέφερε ότι υστερούμε στην ψηφιακή επανάσταση και ότι θα δημιουργήσει υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουρισμός και γεωργικά προϊόντα, αλλά πρέπει να απελευθερώσουμε το επιχειρηματικό πνεύμα που υπάρχει στη χώρα μας.
Διασύνδεση πανεπιστημίων με αγορά εργασίας
Για την εκπαίδευση μίλησε για την ανάγκη διασύνδεσης των δημόσιων πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και για τον τουρισμό η Ελλάδα να γίνει κέντρο ευεξίας. Τεχνολογία, Τουρισμός και Πολιτισμός να συνδεθούν, είπε, ενώ για την ενέργεια συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μπαταρία της Ευρώπης καθώς έχει ηλιακή και αιολική.
«Είναι σημαντικό που η συζήτηση αυτή γίνεται στην Ελλάδα. Ξέρετε, με όλες τις δυσκολίες, το λαϊκισμό, τις περιπέτειες και την κρίση, οι Έλληνες πιστεύουν στην Ευρώπη. Πιστεύουν στις αξίες της και η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη απτή σημασία για την Ελλάδα σήμερα», πρόσθεσε και προέβλεψε ότι το 2019 θα είναι ένα καλό έτος και για το μέλλον της Ευρώπης και για το μέλλον της Ελλάδας.
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας και πρέπει να δώσουμε λύσεις απέναντι στο φόβο και σε όσα κάνουν οι λαϊκιστές.
«Να σχεδιάσουμε ένα θετικό μέλλον, μια νέα εποχή. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται εδώ στην Ελλάδα. Ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας που θα έχει ως θεμέλιο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε για να συμπληρώσει πως «κλειδί» είναι η καινοτομία και η συνέχιση οι μεταρρυθμίσεις.
«Πολλά έχουν επιτευχθεί στην Ελλάδα, αλλά πολλά μένουν να γίνουν. Ξεκάθαρο είναι ότι δεν μπορούν αυτό να το καταφέρουν ούτε οι λαϊκιστές, ούτε οι αριστεροί», είπε και έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία που, όπως είπε, είναι η μόνη χώρα που μπαίνει σε ύφεση.