Επτά γιατροί στο εδώλιο: Ο ασθενής νοσηλευόταν επί ήμερες για εγκαύματα αλλά πέθανε από περιτονίτιδα!

Επτά γιατροί στο εδώλιο: Ο ασθενής νοσηλευόταν επί ήμερες για εγκαύματα αλλά πέθανε από περιτονίτιδα!

«Αυτό που ελέγχεται είναι η εν γένει ολιγωρία των θεραπόντων ιατρών της κλινικής πλαστικής χειρουργικής, οι οποίοι πρωτίστως δεν υπέβαλαν τον ασθενή σε οποιονδήποτε απεικονιστικό έλεγχο της κοιλιακής χώρας, ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του υποβλήθηκε πέντε φορές σε ακτινογραφία θώρακος και σε χειρουργεία και θα έπρεπε να είχε διαγνωσθεί η περιτονίτιδα εγκαίρως», αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Τις συνθήκες θανάτου ενός 67χρονου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όπου εισήχθη ως εγκαυματίας όμως πέθανε από περιτονίτιδα, περιγράφει με λεπτομέρειες βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης το περιεχόμενο του οποίου πληροφορήθηκε η ενημερωτική ιστοσελίδα Voria.gr. Το δικαστικό συμβούλιο παραπέμπει σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο επτά γιατρούς για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται θεράποντες του ασθενούς, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του από την 7η Μαΐου 2020 μέχρι την 24η  Ιουνίου 2020, οπότε και έχασε τη ζωή του.

Ο 67χρονος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” από το “Μαμάτσειο” νοσοκομείο Κοζάνης με θερμικά εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού στο 25% του σώματός του, ύστερα από ατύχημα που ειχε με τον γεωργικό ελκυστήρα του. Παρ’ ότι υποβλήθηκε σε τέσσερις επεμβάσεις αποκατάστασης των εγκαυμάτων του, τελικά έχασε τη ζωή του από εντελώς διαφορετική αιτία: από  ρήξη εντέρου που οδήγησε σε περιτονίτιδα σήψη και θάνατο.

Αυτό που τονίζεται στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ήταν ότι ο 67χρονος είχε υποβληθεί πριν χρόνια και συγκεκριμένα το 2013 σε επέμβαση κοιλιοκήλης με τοποθέτηση πλέγματος στο ίδιο νοσοκομείο. Ο ασθενής είχε διαμαρτυρηθεί για πόνους το 2019 όμως του συνέστησαν να χάσει βάρος χωρίς να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και φαίνεται πως εκείνο το πρόβλημα οδήγησε στον θάνατό του.

Οταν έπαθε τα εγκαύματα, οι γιατροί, όπως αναφέρεται στο βούλευμα θεώρησαν ότι το κοιλιακό άλγος, η δυσλειτουργία του εντέρου και όλα τα συναφή συμπτώματα οφείλονταν στα εγκαύματα και όχι στο εντερικό πρόβλημα που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Σημειώνεται στο βούλευμα ότι δεν προχώρησαν σε καμία απεικονιστική εξέταση, ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία της κοιλιακης χώρας και έτσι δεν πρόλαβαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Την υπόθεση κίνησε η κόρη του 67χρονου η οποία στράφηκε με μήνυση που κατέθεσε σε 33 γιατρούς του νοσοκομείου. Με διάταξη της εισαγγελέα οι 24 απαλλάχθηκαν και παραπέμφθηκαν με απ’ ευθείας κλήση οι εννέα, επτά πλαστικοί χειρουργοί και δύο παθολόγοι. Με το βούλευμα απαλλάσσονται και οι δύο παθολόγοι και παραπέμπονται σε δίκη οι πλαστικοί χειρουργοί που παρακολουθούσαν την κατάσταση του ασθενούς.

Ο 67χρονος μετά τις επεμβάσεις αποκατάστασης για τα εγκαύματά του άρχισε να παραπονείται έντονα για πόνους στην κοιλιά και για πρόβλημα στις κενώσεις του. Τα συμπτώματά του όμως αποδόθηκαν στα εγκαύματά του. Ωστόσο όμως, όπως παρατηρείται στο βούλευμα «οι γιατροί δεν εκτίμησαν ορθά τη συμπτωματολογία του ασθενούςή και συγκεκριμένα κοιλιακό άλγος, δυσλειτουργία εντερικού συστήματος και εργαστηριακές – βιοχημικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μην προβούν στις αναγκαίες και επιβεβλημένες ιατρικές ενέργειες, ήτοι σε απεικονιστικό έλεγχο άνω κάτω κοιλίας, είτε με απλή ακτινογραφία είτε με αξονική τομογραφία και σε έλεγχο του ειδικού ενζύμου της σηπτικής κατάστασης».

Όπως περιγράφεται με λεπτομέρειες στο σκεπτικό του βουλεύματος παραθέτοντας και επιπλέον στοιχεία απ’ αυτά της παραπεμπτικής εισαγγελικής πρότασης οι γιατροί πέραν του ότι αγνόησαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων με την έντονη λευκοκυττάρωση του χορήγησαν κατασταλτικά, αντιψυχωσικά και αναλγητικά φάρμακα, χωρίς αυτό να ήταν αναγκαίο ή και χρήσιμο. Ειδικά για τα μείζονα ηρεμιστικά σημειώνεται ότι δεν προέκυψε καμία τέτοια ανάγκη καθώς ο ασθενής δεν παρουσίαζε δείγματα διαταραχής του ψυχισμού του. Από την άλλη η χορήγηση αναλγητικών και αντιπυρετικών, όπως εξηγείται στο βούλευμα, οδήγησε στην καταστολή των αντιδράσεων της σηπτικής κατάστασης στην οποία περιήλθε, με συνέπεια να μην παρατηρηθούν έντονα συμπτώματα της ρήξης του εντέρου και της περιτονίτιδας και να μην εντοπιστεί στο αρχικό της στάδιο και έτσι να χάσει τη ζωή του.

Οι γιατροί από την πλευρά τους υποστηρίζουν στα υπομνήματα που κατέθεσαν πως ο 67χρονος αντιμετώπιζε μία σειρά προβλημάτων υγείας και πως οι ίδιοι αντιμετώπισαν όπως έπρεπε την κατάστασή του, αρνούμενοι τις κατηγορίες. Ενδεικτικό είναι όμως ότι οι δύο παθολόγοι που ήταν κατηγορούμενοι και απηλλάγησαν με το βούλευμα είχαν ζητήσει να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις και συγκεκριμένα υπέρηχος για να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους επέμεινε το κοιλιακό άλγος και δεν υποχωρούσαν οι εντερικές διαταραχές, χωρίς όμως να εισακουστούν. Οι ίδιοι κρίθηκε ότι είχαν συμβουλευτικό ρόλο και δεν ήταν θεράποντες για να έχουν δυνατότητα να παρέμβουν όταν ζητήθηκε η άποψή τους.

Πηγή: voria.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx