Επτά κράτη της ΕΕ συμφώνησαν “να εμβολιαστούν μαζί” και να ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες

Επτά κράτη της ΕΕ συμφώνησαν “να εμβολιαστούν μαζί” και να ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες

Επτά ευρωπαϊκά κράτη θα συντονίσουν την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού ανέφεραν σήμερα με κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών.

Οι χώρες αυτές θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών» και θα ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, υπογραμμίζει το ανακοινωθέν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

O λόγος που συμφώνησαν ήταν αφ΄ενός γιατί συνορεύουν και έχουν μεγάλη κινητικότητα πληθυσμών μεταξύ τους, αφ΄ετέρου θέλουν να έχουν καλύτερη φαρμακευτική επαγρύπνηση μετά τη διανομή και χορήγηση του εμβολίου στο γενικό πληθυσμό. (Η φαρμακοεπαγρύπνηση σε κάθε χώρα διενεργείται μέσω του αντίστοιχου “ΕΟΔΥ” της, όπου αναφέρονται από γιατρούς και φαρμακοποιούς όλες οι παρενέργειες που αντιλαμβάνονται σε όσους χορηγούνται ήδη αδειοδοτημένα σκευάσματα.)

Το γιατί συμφώνησαν μόνον οι επτά, ειναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε αν προτάθηκε και σε άλλα κράτη ή όχι και γιατί παρουσιάζεται ως τρόπον τινά “λέσχη ενημέρωσης”, αφού η Κομισιόν έχει ζητήσει να υπάρχει κεντρική επικοινωνία και ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών μεταξύ όλων των χωρών – μελών ανεξαιρέτως. Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει την “ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών που αποκτήθηκαν μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών, ιδίως στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού, καθώς και κοινή δέσμευση των αρμόδιων εθνικών αρχών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Επισης στοχεύει στην σαφή και διαφανή επικοινωνία σχετικά με τον εμβολιασμό”.

Συμφώνησαν επίσης σε κοινές κατευθυντήριες γραμμές “από τις εθνικές και τοπικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τους διασυνοριακούς εργαζομένους (οι οποίοι καθίστανται κατηγορία προτεραιότητας στον εμβολιασμό) για να διασφαλιστεί η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας εμβολιασμού

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx