Έρευνα για χειρισμούς Πυροσβεστικής-Λιμενικού στην Ύδρα

Έρευνα για χειρισμούς Πυροσβεστικής-Λιμενικού στην Ύδρα

Νέα στοιχεία βρέθηκαν με πίεση του ανακριτή που ανέλαβε την υπόθεση της θαλαμηγού και της φωτιάς στην Ύδρα. Συγκεκριμένα, ο ανακριτής ζήτησε να γίνει νέα αυτοψία στη στεριά και βρέθηκαν ίχνη από κροτίδες και δύο μπουκάλια νερού κοντά στην παραλία στην Ύδρα, όπου ξέσπασε η φωτιά λόγω των βεγγαλικών. Υπενθυμίζεται ότι κυβερνήτης άλλου σκάφους είχε δει άτομα από τη θαλαμηγό να μεταβαίνουν στην παραλία με μικρή λέμβο.

Εν τω μεταξύ, αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους ένδεκα εκ των συλληφθέντων ενώ κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού.

Επειδή στην όλη υπόθεση έχουν εντοπιστεί αναντιστοιχίες αλλά και ελλείψεις στην προανάκριση, η εισαγγελία του Πειραιά διέταξε έρευνα για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού. Την έρευνα ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, με τα στελέχη της να καλούνται να διερευνήσουν αν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το Λιμενικό και την Πυροσβεστική ήταν οι ενδεδειγμένες.

Κροτίδες

Τα υπολείμματα από κροτίδες βρέθηκαν μετά από αυτοψία στο σημείο, γεγονός που ενισχύει τελικά τις εκτιμήσεις ότι η φωτιά προκλήθηκε από βεγγαλικά, τα οποία όμως δεν εκτοξεύτηκαν από τη θαλαμηγό, αλλά από άτομα που είχαν αποβιβαστεί από αυτήν και με βοηθητική λέμβο είχαν βγει στην κοντινή παραλία.

Η έρευνα στην παραλία, όμως, έγινε επειδή κατά τη διάρκεια των απολογιών των συλληφθέντων, ο ανακριτής ζήτησε να γίνει μία νέα πραγματογνωμοσύνη στο σημείο. Εν συνεχεία μετέβησαν εκεί εκ νέου αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και εντόπισαν τα προαναφερόμενα ευρήματα, που άγνωστο για ποιο λόγο τόσες μέρες δεν ειχαν εντοπιστεί ούτε από το Λιμενικό ούτε από την Πυροσβεστική.

Τα μπουκάλια του νερού μάλλον θα ερευνηθούν για DNA των κατηγορημένων, εκτός και αν το DNA που θα βρεθεί ανήκει σε κάποιον από τους Καζάκους που είχαν νοικιάσει τη θαλαμηγό και από τους οποίους ελήφθησαν απλώς καταθέσεις, στις οποίες όλοι έλεγαν ότι παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο και δεν πήραν είδηση τη φωτιά.

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που μετά τις απολογίες των 13 συλληφθέντων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 3 σήμερα τα ξημερώματα ενώπιον του ανακριτή Πειραιά, αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του καπετάνιου της θαλαμηγού και του υποπλοιάρχου, ενώ οι άλλοι ένδεκα αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση (οι επτά προς 10.000 ευρώ και οι τέσσερις προς 20.000 ευρώ). Στους ένδεκα απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και, παράλληλα, πρέπει να δίνουν το “παρών” σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Απολογίες

Πρώτος απολογήθηκε ο κυβερνήτης της θαλαμηγού, ο οποίος, όπως και όλοι βέβαια, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο περιστατικό και δεν ευθύνεται για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα. Επέμεινε ότι δεν εκτοξεύτηκαν βεγγαλικά μέσα από τη θαλαμηγό, ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες βρέθηκαν άθικτες στη θέση τους, πως ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Ύδρα, προσπαθώντας να βοηθήσει, και πως για τις μετακινήσεις ακολούθησε το πρόγραμμα των πελατών από το Καζακστάν, το οποίο δεν είχε πάρτι και δεν ευσταθεί καμία κατηγορία από αυτές που τους αποδίδονται (σ.σ. τα πάρτι πρέπει να δηλώνονται και στο Λιμενικό Σώμα).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι