Ερευνα ανεβάζει σε 1,8 εκ. τα κρούσματα του ιού στην Γερμανία

Ερευνα ανεβάζει σε 1,8 εκ. τα κρούσματα του ιού στην Γερμανία

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύριο έναντι 166.000 επιβεβαιωμένων, σύμφωνα με την “Έρευνα Χάινζμπεργκ”

Το δεύτερο σκέλος των αποτελεσμάτων της έρευνας δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία έχει προκαλέσει έως τώρα αντιδράσεις.

Στόχος της έρευνας είναι ο προσδιορισμός της θνητότητας της πανδημίας, η ανοσία που συνδέεται με αυτή και ο υπολογισμός του αριθμού των μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Τα δείγματα ελήφθησαν από κατοίκους στο Δήμο Γκάνγκελτ στην επαρχία Χάινζμπεργκ, στην οποία κατεγράφη η πρώτη εστία μεγάλης κλίμακας διάδοσης του κορονοϊού, έπειτα από τη διοργάνωση μίας καρναβαλικής εκδήλωσης, αλλά και πολλά κρούσματα, συνοδευόμενα από μεγάλο αριθμό θανάτων κατ’ αναλογία με άλλες περιοχές της χώρας, όχι σε απόλυτους αριθμούς. Το Χάινζμπεργκ θεωρείται επίκεντρο της πανδημίας στη Γερμανία και έχει χαρακτηριστεί από το Ινστιτούτο Robert Koch “ιδιαιτέρως πληττόμενη περιοχή”.

Η έρευνα ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου και διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες. Έως τις 8 Απριλίου ελήφθησαν δείγματα και απαντήθηκαν ερωτηματολόγια από 1.000 κατοίκους από περίπου 400 οικογένειες.

Η έρευνα συγχρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το Δήμο του Γκάνγκελτ και το Ινστιτούτο Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης και στα ΜΜΕ είναι κυρίως γνωστή ως “Πρωτόκολλο του Χάινζμπεργκ”.

Ποια τα συμπτώματα;

Ο επικεφαλής της έρευνας, Χέντρικ Στρέεκ, διευθυντής του Ινστιτούτου ο οποίος ειδικεύεται και στην έρευνα του HIV, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, διευκρίνισε ότι το 22% όσων εκ των συμμετεχόντων βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα, εύρημα το οποίο επιβεβαιώνει τα στοιχεία που προέρχονται από την Κίνα. Το 9% παρουσίασε μόνο ένα εκ των πιθανών συμπτωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις απώλεια όσφρησης ή γεύσης, και με σειρά συχνότητας ακολούθησαν πυρετός, νυχτερινη εφίδρωση, αίσθημα κόπωσης, πονόλαιμος, βήχας και πόνος στους μύες και τα άκρα. Δύσπνοια παρουσίασαν ελάχιστοι.

Δεν διαπιστώθηκαν διαφορές ανάλογα με το φύλο ή την ηλικία αναφορικά με τα συμπτώματα αλλά και την ανοσία. “Ισχύει το ίδιο για γυναίκες και άνδρες, νέος και ηλικιωμένους. Παρατηρούνται, όντως, ελαφρώς λιγότερα κρούσματα στα παιδιά, αλλά η έρευνά μας δεν έχει ως στόχο να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα”, τόνισε ο Στρέεκ.

Όσο περισσότεροι σε ένα σπίτι τόσο καλύτερα

Αναφορικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, ο Στρέεκ, απάντησε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία πάντα που προκύπτουν από την έρευνα, σε ένα σπίτι στο οποίο κάποιος νοσεί και διαμένουν δύο άτομα ο κίνδυνος ανέρχεται στο 28%, εάν διαμένουν τρία άτομα 20% για το κάθε ένα και εάν διαμένουν τέσσερα άτομα ο κίνδυνος πέφτει κατακόρυφα στο 3%. Δηλαδή, όσο περισσότεροι άνθρωποι συγκατοικούν τόσο μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε κάθε έναν από αυτούς.

Κριτική

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν, διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο, το οποίο πρόσφατα σε δική του έρευνα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι εξίσου μεταδοτικά με τους ενήλικες, έχει ασκήσει κριτική στον Στρέεκ, αμφισβητώντανς το τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιείται κατά τη διεξαγωγή της έρευνάς του, εκτιμώντας ότι αυξάνεται λανθασμένα μέσω αυτού ο αριθμός των συμμετεχόντων που βγαίνουν θετικοί στον ιό.

Επιπλέον, ο Στρέεκ και η ομάδα του έχουν δεχθεί πυρά, καθώς στις 15 Απριλίου -ενώ η έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη- είχαν κάνει προτάσεις για διευρυμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Άνγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προτάσεις οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν, καθώς κρίθηκαν πρόωρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx