Τεχνητή Νοημοσύνη στο βρετανικό ΕΣΥ εντόπισε καρκίνο του μαστού που οι γιατροί δεν είχαν διαγνώσει

Τεχνητή Νοημοσύνη στο βρετανικό ΕΣΥ εντόπισε καρκίνο του μαστού που οι γιατροί δεν είχαν διαγνώσει

Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δοκιμάστηκε από δημόσιο νοσοκομείο της Βρετανίας εντόπισε με επιτυχία μικροσκοπικά σημάδια καρκίνου του μαστού σε 11 γυναίκες, τα οποία είχαν διαφύγει από τους γιατρούς.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το BBC, το εργαλείο, που ονομάζεται Mia, δοκιμάστηκε πιλοτικά μαζί με τους κλινικούς ιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας και ανέλυσε τις μαστογραφίες πάνω από 10.000 γυναικών. Οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν καρκίνο, αλλά επισήμανε με επιτυχία όλες όσες είχαν συμπτώματα, καθώς και επιπλέον 11 που δεν είχαν εντοπίσει οι γιατροί. Στα πρώτα τους στάδια, οι καρκίνοι μπορεί να είναι εξαιρετικά μικροί και δύσκολα εντοπίζονται. Το BBC είδε το Mia σε δράση στο NHS Grampian, όπου έδειξε όγκους που ήταν πρακτικά αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι. Όμως, ανάλογα με τον τύπο τους, μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού με όγκους που είναι μικρότεροι από 15 χιλιοστά όταν ανακαλύπτονται έχουν ποσοστό επιβίωσης 90% για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επειδή λειτουργεί άμεσα, εργαλεία όπως το Mia έχουν επίσης τη δυνατότητα να μειώσουν τον χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα από 14 ημέρες σε τρεις, υποστηρίζει η εταιρεία προγραμματισμού του, η Kheiron Medical. Καμία από τις περιπτώσεις που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν αναλύθηκε μόνο από το Mia – σε καθεμία από αυτές έγινε και ανθρώπινη εξέταση. Επί του παρόντος, δύο ακτινολόγοι εξετάζουν κάθε μεμονωμένη σάρωση, αλλά η ελπίδα είναι ότι ένας από αυτούς θα μπορούσε μια μέρα να αντικατασταθεί από το εργαλείο, μειώνοντας ουσιαστικά στο μισό τον φόρτο εργασίας.

Από τις 10.889 γυναίκες που συμμετείχαν στη δοκιμή, μόνο 81 δεν ήθελαν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να εξετάσει τις σαρώσεις τους, δήλωσε ο Dr Gerald Lip, κλινικός διευθυντής του προληπτικού ελέγχου μαστού στη βορειοανατολική Σκωτία και ο γιατρός που ηγήθηκε του έργου.

Η Sarah Kerruish, επικεφαλής στρατηγικής της Kheiron Medical, δήλωσε ότι χρειάστηκαν έξι χρόνια για να κατασκευαστεί και να εκπαιδευτεί το Mia, το οποίο τρέχει σε υπολογιστικό νέφος της Microsoft, και εκπαιδεύτηκε σε “εκατομμύρια” μαστογραφίες από “γυναίκες σε όλο τον κόσμο”. “Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα είναι ότι όταν αναπτύσσεις τεχνητή νοημοσύνη για μια κατάσταση υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να ενσωματώνεις τη συμμετοχικότητα από την πρώτη μέρα”, δήλωσε.

Η Δρ Julie Sharp, επικεφαλής των πληροφοριών για την υγεία στο Cancer Research UK, δήλωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σημαίνει ότι η τεχνολογική καινοτομία θα είναι “ζωτικής σημασίας” για τη βελτίωση των υπηρεσιών του NHS και τη μείωση της πίεσης στο προσωπικό του. “Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι χρήσης αυτής της τεχνολογίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς με καρκίνο”, πρόσθεσε η ίδια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι