Εργοστάσια, μη έλεγχοι βιομηχανιών και Ρομά έφεραν το lockdown στη Δυτική Αττική

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι

Το αυστηρό lockdown σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Ελευσίνα ήταν αποτέλεσμα, όπως δείχνει η διασπορά των κρουσμάτων, της παράνομης λειτουργίας εργοστασίων που έπρεπε να ειναι σε αναστολή, οι μη έλεγχοι των βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν νόμιμα και η πεποίθηση των Ρομά ότι “ο ιός δεν τους πιάνει”.

Παρά το γεγονός ότι έχουν πεθάνει Ρομά και μάλιστα νέοι, η φυλή τους πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση αποφάσισε και την απομόνωση σε ειδικές δομές, όσων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν χρειάζονται μεν νοσηλεία σε νοσοκομεία, αλλά κρίνεται πως η καραντίνα στο σπίτι ή στους χώρους όπου ζουν, δημιουργεί συνθήκες μετάδοσης του ιού.

Στην περιοχή λειτουργούν πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Όπως καταγγέλλουν κόμματα της αντιπολίτευσης οι βιομηχανικές μονάδες δεν ελέγχονται επαρκώς από την Πολιτεία ούτε με τεστ του ΕΟΔΥ αλλά ούτε  και ως προς την τήρηση μέτρων μεταξύ των εργαζομένων. Ένα εργοστάσιο που βρισκόταν σε αναστολή εργασιών, δούλευε κανονικά και η εντολή προς τους εργάτες ήταν “αν φανεί ελεγκτής, ανεβείτε στην ταράτσα”.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές, στον Ασπρόπυργο και άλλους οικισμούς της Δυτικής Αττικής. Είναι και σε Ρομά και σε άλλους οικισμούς» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας Νίκος Ευάγγελος καταγγέλλει ότι τα εργοστάσια είναι ανεξέλεγκτα.

Από αύριο και για τουλάχιστον επτά ημέρες σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα επιβάλλεται απαγόρευση μετακινήσεων από τις 6 το απόγευμα, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικής δραστηριότητας και ξεκινούν μαζικά τεστ. Μαζικά μοριακά τεστ θα γίνονται κάθε πέντε μέρες και στα γηροκομεία της Δυτικής Αττικής. Τα μέτρα κρίθηκαν αναπόφευκτα καθώς η Δυτική Αττική παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες δεκαπλάσια κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές – αντίστοιχου πληθυσμού.

Κοζάνη

Αλλά και στην Κοζάνη, έχουν καταγραφεί αρκετές υπερεστίες μετάδοσης του ιού. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 316 κρούσματα στην πόλη. Στην περιοχή βρέθηκε το πρωί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ζήτησε υπομονή από τους κατοίκους, μέχρι το εμβόλιο. Στην Κοζάνη καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα περίπου 40 κρούσματα την ημέρα.

Η μόνη περιοχή στην οποία καταγράφονται τόσο πολλά κρούσματα καθημερινά (44 ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας) είναι ο δήμος Αθηναίων και οι όμοροι δήμοι που τον περιβάλλουν (κεντρικός τομέας Αθηνών) που χτες ειχαν 67 κρούσματα και σήμερα 58, αλλά λόγω πληθυσμού ο δείκτης θετικότητας είναι στην κεντρική Αθήνα 6,5. Στην Κοζάνη που είχε χτες 60 κρούσματα και σήμερα 47, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 31,3. Στην δυτική Αττική, που είχε χτες 36 κρούσματα και σήμερα 49, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 30,4.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι