Ερντογάν: Δεν τα βρήκε με τη Ρωσία και απειλεί, & 3ο γεωτρύπανο

Ερντογάν: Δεν τα βρήκε με τη Ρωσία και απειλεί,  & 3ο γεωτρύπανο

Οι συνομιλίες Ρωσίας και Τουρκίας για την Ιντλίμπ της Συρίας δεν έχουν οδηγήσει σε επιθυμητό αποτέλεσμα και οι διμερείς συζητήσεις απέχουν ακόμα πολύ από το να συναντήσουν τις απαιτήσεις της Άγκυρας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του AKP, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ θα μπορούσε να ξεκινήσει «ανά πάσα στιγμή».

«Όπως με οποιαδήποτε επιχείρηση, διαμηνύουμε ότι “μπορούμε να εμφανιστούμε μέσα στη νύχτα, ανά πάσα στιγμή”. Με άλλα λόγια, η επιχείρηση στην Ιντλίμπ μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Υπογράμμισε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να μετατρέψει την εμπόλεμη επαρχία σε ζώνη ασφαλείας ακόμα και ενώ θα συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Ρωσία.

Προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος είχε στείλει μήνυμα ότι η Άγκυρα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, με χερσαίες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να διώξει τον συριακό στρατό εκτός τουρκικών παρατηρητηρίων στην Ιντλίμπ έως το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών της τουρκικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Δαμασκού.

Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν σε προεδρικό επίπεδο τις προσεχείς ημέρες αν αποτύχουν οι συνομιλίες στη Μόσχα.

Το χρονικό της αναζωπύρωσης

Τις προηγούμενες ημέρες η Μόσχα κατονόμασε την Άγκυρα ως κύριο υπαίτιο για την ανάφλεξη της έντασης, ενώ κατήγγειλε την άφιξη πρόσθετου οπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Συρίας διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στα εδάφη της χώρας, επιχείρηση στην οποία η Τουρκία αντιδρά και κάνει λόγο για παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία.

Η Δαμασκός έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία που επικαλείται η Άγκυρα, δεν αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματος να διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα εδάφη της. Η Μόσχα έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Συρίας στη «μάχη» για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός συριακής επικράτειας.

Και τρίτο γεωτρύπανο

Η Τουρκία θα διαθέτει τον Μάρτιο και τρίτο σκάφος ερευνών και γεωτρήσεων, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά από δοκιμές, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, πρόκειται για 6ης γενιάς πλοίο – γεωτρύπανο, το οποίο μπορεί να φθάσει σε βάθος 11.400 μέτρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι