Ερντογάν: Η περιοχή δεν αντέχει νέο πόλεμο – Καλούμε σε σεβασμό της εκεχειρίας Ισραήλ–Ιράν

Ερντογάν: Η περιοχή δεν αντέχει νέο πόλεμο – Καλούμε σε σεβασμό της εκεχειρίας Ισραήλ–Ιράν

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνοντας έκκληση προς τα δύο μέρη να σεβαστούν την εκεχειρία και να δώσουν ευκαιρία στη διπλωματία. Όπως προειδοποίησε, ένας γενικευμένος πόλεμος στην περιοχή δεν θα είχε συνέπειες μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

«Η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει το βάρος ενός πολέμου του οποίου οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές παγκοσμίως. Είναι επιτακτικό να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία και να απομακρυνθούν τα χέρια από τη σκανδάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «οι παγκόσμιοι παράγοντες οφείλουν να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η τρέλα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος καταδίκασε την επιθετικότητα του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει πλήρως σε ολόκληρη την περιοχή». Κατά την εκτίμησή του, «τα απερίσκεπτα βήματα του Ισραήλ, που ξεκίνησαν από την Παλαιστίνη και επεκτάθηκαν στον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τελικά το Ιράν, είναι απολύτως απαράδεκτα».

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να ακολουθεί μια «σταθερή και αρχών» πολιτική απέναντι στην κρίση, προκρίνοντας τις λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου και της διπλωματίας.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει κάθε τρομοκρατική οργάνωση, συμπεριλαμβανομένου του ISIS, και διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα παρέχει –και θα συνεχίσει να παρέχει– την απαιτούμενη υποστήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική για την «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι πρόκειται για κρατική πολιτική την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει με προσήλωση και αποφασιστικότητα.

Τέλος, αναφερόμενος στη θέση της Άγκυρας εντός της Συμμαχίας, επεσήμανε πως η Τουρκία υπερασπίζεται την αρχή της δίκαιης κατανομής των βαρών στο ΝΑΤΟ και στηρίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε :

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την είδηση ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Καλούμε τα μέρη να σεβαστούν την εκεχειρία.»

«Η συριακή διοίκηση είναι απολύτως αποφασισμένη να καταπολεμήσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ISIS. Της παρέχουμε –και θα συνεχίσουμε να της παρέχουμε– την αναγκαία υποστήριξη.»

«Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε με επιτυχία αυτό το εγχείρημα για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία, το οποίο υλοποιούμε με μεγάλη προσοχή ως κρατική πολιτική.»

«Είναι αναγκαίο οι παγκόσμιοι παράγοντες να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει αυτή η τρέλα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αλλιώς, το τίμημα δεν θα το πληρώσει μόνο η περιοχή μας, αλλά ολόκληρος ο κόσμος.»

«Η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει το βάρος ενός πολέμου που οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές παγκοσμίως. Είναι σωστό να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία ώστε να απομακρυνθούν τα χέρια από τη σκανδάλη.»

«Η επιθετικότητα του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει πλήρως σε ολόκληρη την περιοχή μας.»

«Τα απερίσκεπτα βήματα του Ισραήλ, που ξεκίνησαν από την Παλαιστίνη και επεκτάθηκαν στον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τελικά το Ιράν, είναι απολύτως απαράδεκτα.»

«Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε ιδιαίτερα τη δίκαιη κατανομή των βαρών στο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.»

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε με συνέπεια τη στάση μας, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία, όσον αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx