Ερντογάν: Η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα – Ενισχύει την ασφάλεια, τη διπλωματία και τις στρατηγικές συνεργασίες
05/07/2025
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εκτενείς δηλώσεις του αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, τη διεθνή συνεργασία και τη γεωοικονομική κατεύθυνση της χώρας του. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη διπλωματία, στην ειρήνη και στην ενίσχυση της στρατηγικής της θέσης, χωρίς όμως να αποτελεί απειλή για κανέναν.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, το ζήτημα των F-35 δεν αποτελεί μόνο τεχνικό ή εξοπλιστικό αίτημα, αλλά αντανακλά την ανάγκη για μια ισχυρή εταιρική σχέση μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Ζητάμε τα F-35 πρωτίστως για την ασφάλειά μας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της άμυνας δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα απέναντι σε φίλους και συμμάχους.
Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τη στρατηγική απόφαση του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η ανησυχία της Ελλάδας για τα βήματα που κάνουμε στον αμυντικό τομέα είναι αδικαιολόγητη και ανούσια». Όπως ανέφερε, η Τουρκία δεν απειλεί καμία χώρα που δεν στρέφεται εχθρικά εναντίον της.
Σχετικά με το ίδιο ζήτημα, δήλωσε ότι «πιστεύω ότι ο κ. Τραμπ θα τηρήσει τη συμφωνία» που έχει γίνει, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι η παράδοση των F-35 θα ξεκινήσει εντός της επόμενης πολιτικής περιόδου στις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε τη μοναδικότητα της σχέσης των δύο χωρών: «Δεν είμαστε δεμένοι μόνο με φιλία, αλλά και με δεσμό αδελφοσύνης». Επανέλαβε την προσήλωση στην ειρηνευτική διαδικασία στον Νότιο Καύκασο, μετά τις εντάσεις με την Αρμενία, λέγοντας ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο είναι ωφέλιμες για όλους».
Επεσήμανε πως το 2024 επιτεύχθηκε συμφωνία για ειρήνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στις συναντήσεις σε Βρυξέλλες, Μόσχα και Τιφλίδα. Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η πιο διαλλακτική στάση της Αρμενίας στο ζήτημα του Διαδρόμου Ζενγκεντούζ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον Διάδρομο Ζενγκεντούζ, χαρακτηρίζοντάς τον ως στρατηγικό έργο που θα αλλάξει τις ισορροπίες στις μεταφορές και το εμπόριο της περιοχής. Μεταφέροντας προϊόντα μέσω Τουρκίας, Κεντρικής Ασίας και Κίνας, η ολοκλήρωση του διαδρόμου ενισχύει τον Μέσο Διάδρομο, συνδέοντας Ανατολή και Δύση.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη αυτού του σχεδίου, με έργα όπως η σιδηροδρομική γραμμή Καρς–Ιγκντίρ–Ναχτσιβάν να λειτουργούν ενισχυτικά στο όραμα αυτό.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία στην επιτυχία του έργου, το οποίο, όπως σημείωσε ο Ερντογάν, υποστηρίζει και το Ιράν.
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές. «Δεν πρέπει να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στις σχέσεις Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν. Οι Καύκασοι δεν αντέχουν μια νέα σύγκρουση», τόνισε. Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αλίεφ, διαπιστώθηκε πως η πλευρά του Μπακού δεν επιδιώκει κλιμάκωση και κινείται με υπευθυνότητα.
Η Τουρκία, όπως δήλωσε, θα συνεχίσει να στηρίζει εποικοδομητικά βήματα και διπλωματικές λύσεις, αποφεύγοντας αιφνίδιες κλιμακώσεις και ενισχύοντας τον διάλογο. «Ως Τουρκία, επιλέγουμε την ηρεμία και πιστεύουμε ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσω διπλωματικών διαδικασιών».
Ακολούθως δήλωσε:
”Η Τουρκία υποστηρίζει όλες τις εξελίξεις που στηρίζουν το ευημερούν μέλλον της Συρίας και εδραιώνουν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Όπως σταθήκαμε στο πλευρό του συριακού λαού από την πρώτη μέρα του εμφυλίου που πλέον ανήκει στο παρελθόν, έτσι θα είμαστε δίπλα τους και στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας και της ενότητάς τους. Πιστεύουμε ότι μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Ευρώπης για άρση των κυρώσεων, η συριακή διοίκηση θα προχωρήσει γρηγορότερα στην πορεία ανάπτυξης. Η διαδικασία ανασυγκρότησης των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον γείτονά μας σε όλους τους τομείς. Πιστεύουμε ότι μια σταθερή, ειρηνική και ισχυρή Συρία θα ωφελήσει και τους γείτονές της, στηρίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι πολύ σημαντική για εμάς. Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας και να τερματίσουμε την αστάθεια στη Συρία, λάβαμε αποτελεσματική θέση με επιχειρήσεις όπως το Ασπίδα του Ευφράτη, το Κλαδί της Ελιάς και η Πηγή της Ειρήνης. Οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Συρίας ανήκουν αποκλειστικά στον συριακό λαό. Στη βόρεια Συρία μπορούμε να υλοποιήσουμε μοντέλα όπως ελεύθερες εμπορικές ζώνες, επιχειρησιακές βάσεις logistics και συνοριακές αγορές. Κατά την υλοποίηση αυτών, τονίσαμε σαφώς τις «κόκκινες γραμμές» μας. Δεν αποδεχόμαστε κανένα σχέδιο που θα νομιμοποιεί τρομοκρατικές οργανώσεις ή τις παραφυάδες τους. Παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη για την πλήρη εξουδετέρωση της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, για τη διάλυση όλων των ένοπλων ομάδων και για την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας του Συριακού Στρατού σε όλη τη Συρία.
Η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία είναι προς το συμφέρον μας. Όσοι επιδιώκουν να την διαταράξουν θα βρουν απέναντί τους και την Τουρκία. Ως Τουρκία, θα βρισκόμαστε στο πλευρό της οικονομικής ανάπτυξης και θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Σε αυτή τη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη τα στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά μας συμφέροντα, θα ενισχύσουμε στο τραπέζι τις κατακτήσεις μας από το πεδίο. Ο Πρόεδρος της Συρίας, Αχμέτ Σάρα, δεν έχει αρνητική στάση σχετικά με την άρση των κυρώσεων και τις σχετικές επαφές με τις ΗΠΑ. Η προσέγγισή του είναι θετική.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον αδελφό μας Ιλχάμ Αλίεφ, εξέφρασε την πλήρη ετοιμότητά του να στηρίξει τη Συρία στον τομέα του φυσικού αερίου λέγοντας: «Είμαι έτοιμος να παράσχω κάθε είδους στήριξη». Η στάση αυτή του Ιλχάμ Αλίεφ είναι πολύ σημαντική, γιατί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Συρίας είναι το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο πρέπει να φτάσει για να υπάρξει ενέργεια, καθώς υπάρχει πρόβλημα στον τομέα της ενέργειας. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε κάποιο βαθμό στον ενεργειακό τομέα. Όταν άκουσα αυτό το ευχάριστο νέο από τον κύριο Αλίεφ, αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση. Μόλις γυρίσω, θα ενημερώσω τον Υπουργό Ενέργειας, ο οποίος με τη σειρά του θα το γνωστοποιήσει στον κύριο Σάρα. Ελπίζουμε ότι, συνδυάζοντας τα βήματά μας με τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν, θα προχωρήσουμε μαζί και σε αυτό το βήμα. Ήδη έχουν γίνει βήματα για την άρση των κυρώσεων και έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την πορεία”.