Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παρενόχληση στη Συρία

Ευθεία απειλή Ερντογάν από τη Σμύρνη - Λέει ότι δεν αστειεύεται για τα νησιά,

Στις 4 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα ανεχθεί πλέον παρενόχληση στην ασφαλή ζώνη της Συρίας».

Οι τρομοκρατικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία της Τουρκίας με την πανδημία κοραναϊού για να εντείνουν τις επιθέσεις τόσο εντός των συνόρων της Τουρκίας όσο και πέραν αυτής, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτή η στάση από μόνη της είναι αρκετή για να δείξει πόσο μακριά είναι η τρομοκρατική ομάδα από την ανθρωπότητα», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «επιδιώκουν και εξουδετερώνουν τους τρομοκράτες ασταμάτητα», τόσο οι επιχειρήσεις τους εντός όσο και εκτός των συνόρων συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

«Παρακολουθούμε στενά κάθε βήμα των μελών της τρομοκρατικής ομάδας που δραστηριοποιούνται σε μια ευρεία περιοχή στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία».

Είπε επίσης ότι «οι χώρες που έχουν επιρροή» ουσιαστικά αρνούμενος να ονομάσει τη Ρωσία έχουν την υποχρέωση να την βοηθήσουν στην εφαρμογή των συμφωνιών.

«Καλούμε χώρες που έχουν επιρροή στην περιοχή να συμμορφωθούν με τις μόνιμες συμφωνίες μας, να κρατήσουν την τρομοκρατική ομάδα εκτός των καθορισμένων συνόρων και να αποτρέψουν τις επιθέσεις του καθεστώτος», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι δυστυχώς καμία χώρα δεν «εκπληρώνει πλήρως την υπόσχεσή της» από αυτή την άποψη.

Αρνείται εντελώς να παραδεχτεί ότι οι μαχητές στη ζώνη αποσυγκέντρωσης της Ιντλίμπ πραγματοποιούν συνεχώς επιθέσεις εναντίον του Συριακού Αραβικού Στρατού και της ρωσικής υποστήριξής τους.

Ως εκ τούτου, απλώς αποδίδει πλήρως την ευθύνη στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, για την απάντηση στις συνεχείς παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός από τις ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην περιοχή, καθώς και από εκείνες τις οποίες η Τουρκία φέρεται να μην υποστηρίζει.

Αλλά ανεξάρτητα, με κάποιον τρόπο, χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η Τουρκία, καθώς στη μέση των μαχών, δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστεί ποιος είναι τρομοκράτης και ποιος όχι – όλοι θέλουν απλώς να πολεμήσουν ενάντια στο «αιματηρό καθεστώς».

Ως εκ τούτου, κατά την άποψη του Ερντογάν, η «παρενόχληση» και οι «παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός» είναι πολύ χαλαροί όροι που ισχύουν μόνο για μια πλευρά της κατάστασης και η ρητορική φαίνεται να μετατοπίζεται στην κατάσταση πριν από τις τουρκο-ρωσικές περιπολίες στο Ίντλιμπ. Όπως και στο παρελθόν, η Τουρκία δεν εκπληρώνει καμία από τις συμφωνίες της, ενώ απλώς αγνοεί αυτό το γεγονός και ισχυρίζεται ότι τα άλλα μέρη δεν εκπληρώνουν επίσης τα μέρη τους, αλλά επίσης δεν κάνουν τίποτα για να καλύψουν τη χαλαρότητα της Άγκυρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι