Ερντογάν: Πολύτιμη η απόφαση της Χάγης για την Γάζα

Πολλές οι ερμηνείες για την προσωρινή απόφαση της Χάγης για το Ισραήλ,

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτησε την απόφαση της Χάγης για τη Γάζα.

«Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

»Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και θα συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση δεν εφεσιβάλλεται μεν, αλλά δεν μπορεί και να επιβληθεί. Επίσης το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης (αν διαπράττεται έγκλημα πολέμου και γενοκτονία) αλλά στο αν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιορισθεί η δράση των Ισραηλινών στη Γάζα και να αποτραπεί γενοκτονία ή βλάβη σε αμάχους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται. Επίσης πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας. Οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.»

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το  Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από όσα επικαλείται για τη Γάζα η Νότιος Αφρική (η οποία και προσέφυγε στην Χάγη εναντίον του Ισραήλ) είναι ευλογοφανή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), όπως δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, και αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι