Ερντογάν: Στρατηγική η συνεργασία με την Ιταλία – Ζητούμενο η ειρήνη σε Γάζα, Λιβύη και Συρία
29/04/2025
Ο Τούρκος Πρόεδρος προαναγγέλλει αύξηση του εμπορικού όγκου στα 40 δισ. δολάρια και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη στήριξη της Ιταλίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ιταλία σε τομείς όπως το εμπόριο, η αμυντική βιομηχανία και η περιφερειακή ασφάλεια, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας έμφαση και στη στήριξη της Ρώμης για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.
«Η Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών στο εξωτερικό εμπόριό μας. Οι ισχυροί εμπορικοί δεσμοί μας επέτρεψαν να ξεπεράσουμε τον στόχο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαμε θέσει στην κορυφή του 2022. Ορίσαμε ως νέο στόχο για τον όγκο εμπορίου τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας «θα ενισχυθεί με νέες συμπράξεις και έργα».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γάζα, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε: «Η άμεση επιστροφή σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου εδώ και δύο μήνες δεν επιτρέπεται καν η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελεί προτεραιότητά μας».
Παράλληλα, σημείωσε ότι Τουρκία και Ιταλία θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού «για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις» στη Λιβύη, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας της χώρας. Όσον αφορά τη Συρία, τόνισε: «Εστιάζουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας, στην ενίσχυση των θεσμών της και στη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στήριξη της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα συνεχίσει να τη στηρίζει»: «Πιστεύω ότι η Ιταλία, η οποία από την αρχή δεν έχει πάψει να στηρίζει τη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διατηρήσει αυτή τη στάση της».
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε: «Πιστεύω ότι (με τον Πρόεδρο Ερντογάν) θέσαμε καλές βάσεις για να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι άριστες σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας». Ανέφερε ότι, «η σχέση μας με την Τουρκία υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές σχέσεις. Είμαστε σύμμαχες χώρες στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, εντός του ευρύτερου ευρωμεσογειακού πλαισίου».