Ερωτηματικά για τις επιθέσεις σε Ιράκ και Ιράν

Ερωτηματικά για τις επιθέσεις σε Ιράκ και Ιράν

Εκπρόσωπος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) του Ιράκ -μια ισχυρή πολιτοφυλακή που όμως έχει δεσμούς με το Ιράν-, δήλωσε αορίστως πως η έκρηξη που σημειώθηκε τη νύχτα σε διοικητήριό τους, στη στρατιωτική βάση Κάλσο (50 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης) «ήταν το αποτέλεσμα επίθεσης». Ομως ΗΠΑ και Ισραήλ αρνούνται κατηγορηματικά ότι ήταν δικό τους πλήγμα.

Παράλληλα, η χλιαρή αντίδραση του Ιράν στην επίθεση στο Ισπαχάν, δείχνει προβληματισμό, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας χθες έκανε απρόσμενες δηλώσεις είτε θέλοντας να υποβιβάσει το όλο ζήτημα, είτε εννοώντας όντως ότι δεν ήταν το Ισραήλ πίσω από την επίθεση. Αν ευσταθεί το τελευταιο, άμεσα προκύπτουν ερωτήματα για το ποιος επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής και γιατί.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν είπε τα εξής: «Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) απογειώθηκαν από το εσωτερικό του Ιράν και πέταξαν για μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν καταρριφθούν. Έμοιαζαν περισσότερο με πυροτεχνήματα, με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας, όχι με drones. Δεν έχει αποδειχθεί σε εμάς ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών και του Ισραήλ». Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε μικρό αριθμό εκρήξεων σε μια επίθεση από «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν», και δεν ανέφεραν ότι εκτοξεύθηκαν από το Ισραήλ ή από Ισραηλινούς πράκτορες. Το Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο σχετικά με το περιστατικό.

Όσον αφορά τώρα την “φρέσκια” επίθεση στο έδαφος του Ιράκ, σε στρατιωτική βάση των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης που διάκεινται πολύ φιλικά προς το Ιράν, ανακοίνωση εξέδωσε και ο ιρανικός στρατός. Αυτός ανέφερε ότι σκοτώθηκε ένα μέλος των προαναφερόμενων δυνάμεων και ότι τραυματίσθηκαν άλλα οκτώ άτομα. Δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής πριν ή κατά την έκρηξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Ωστόσο ιρακινή πηγή των Υπηρεσιών Ασφαλείας είχε δηλώσει προηγουμένως σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων πως η βάση είχε πληγεί ή από πυραύλους ή από drones.

Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται πολλοί άνδρες των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης αλλά και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφερε σε άλλη ανακοίνωση το Ιράκ. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η φωτιά κατασβέσθηκε. και είναι σε εξέλιξη έρευνα για τον προσδιορισμό του μέσου που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση -αν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι ή drones- αλλά και για τον προσδιορισμό του ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν”.

Η αυτοαποκαλούμενη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι ήδη εξαπέλυσε drones σε “ζωτικής σημασίας στόχο” στο παράκτια πόλη του νότιου Ισραήλ, Εϊλάτ, ως απάντηση στην επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την ανακοίνωση.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ είναι μια οργάνωση-ομπρέλα φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών που επιχειρούν από κοινού υπό αυτήν τη γενική επωνυμία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας τον περσινό Οκτώβριο. Η οργάνωση αυτή έχει πει επίσης κατ΄επανάληψη στο παρελθόν ότι είχε πλήξει βάσεις των ΗΠΑ μέσα στο Ιράκ και στη Συρία με drones και πυραύλους, χωρίς όμως να έχουν επαληθευθεί ή επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί της.

Εν τω μεταξύ θεωρείται ότι ο Ισραήλ για να μην επιτεθεί στο Ιράν “παζάρεψε” με ΗΠΑ και δυτικούς εν γένει να εισβάλει στη Ράφα, κάτι που διαψεύδουν οι ΗΠΑ. Πάντως χθες τη νύχτα ισραηλινά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα έπληξαν διάφορες περιοχές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τις αεροπορικές επιθέσεις να πλήττουν και σπίτια κοντά στη Ράφα όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου δύο εκατομμύριο Παλαιστίνιοι μετατρέποντάς την σε προσφυγούπολη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας χτυπήθηκαν δύο διαμερίσματα σε πόλη (δεν αναφέρεται σαφώς αν αυτή είναι η Ράφα) και σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Politico, NBC

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι