ΕΣΗΕΑ για slapp μηνύσεις κατά δημοσιογράφων: Στο τέλος θα θέλουν να καίνε τις εφημερίδες

ΕΣΗΕΑ για slapp μηνύσεις κατά δημοσιογράφων: Στο τέλος θα θέλουν να καίνε τις εφημερίδες

Να πάρει θέση καλεί την κυβέρνηση η ΕΣΗΕΑ, αναφορικά με απειλές και πρακτικές SLAPP (Strategic lawsuits against public participation, μηνύσεις που γίνονται με στόχο τον εκφοβισμό) κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Αφορμή στάθηκαν τα εξώδικα που στάλθηκαν για διαγραφή παλαιότερων δημοσιευμάτων σχετικά με τη κάλυψη της υπόθεσης Energa.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει: «Έκπληξη και ανησυχία προκαλεί η αποστολή εξωδίκου προς Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης με τα οποία απαιτείται μέσω πρακτικών SLAPP η «άμεση διαγραφή εντός τριών ημερών» δημοσιευμάτων που αφορούν στη δημοσιογραφική κάλυψη της υψηλού ενδιαφέροντος ποινικής δίκης για την υπόθεση Energa.

»Ανάμεσα στις αναρτήσεις που καλούνται τα ΜΜΕ να διαγράψουν περιλαμβάνονται ανακοινώσεις κομμάτων, δηλώσεις εμπλεκομένων, συνηγόρων ακόμη και γελοιογραφίες.

»Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρακτικές αυτές, οι οποίες απειλούν ευθέως τις αρχές της ελευθεροτυπίας, και αναρωτιέται εάν οι συντάκτες του εξωδίκου μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση, θωρακίζοντας θεσμικά τα ΜΜΕ από αντίστοιχες απειλές και πρακτικές SLAPP σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι