Έτοιμη η δήλωση της Συνόδου Κορυφής των G20
22/11/2025
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νότιας Αφρικής επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής G20 στη Γιοχάνεσμπουργκ έχουν υιοθετήσει τη δήλωση της συνόδου.
«Πλησιάζαμε όλο και περισσότερο στην ομόφωνη υιοθέτηση, και τώρα έχουμε μια δήλωση συνόδου που υιοθετήθηκε»
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Αφρικής ανέφερε ότι υπήρξε μια «ελαφριά αλλαγή» στο πρόγραμμα, με τη δήλωση της συνόδου να μεταφέρεται στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης, ενώ κανονικά υιοθετείται στο τέλος, αφού προέκυψε η αίσθηση κατά τις διμερείς συνομιλίες ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί πριν από την υπόλοιπη συνεδρίαση.
«Η δήλωση επιβεβαιώνει ότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών παραμένει το κεντρικό σημείο αναφοράς, μαζί με το διεθνές δίκαιο, για την αντιμετώπιση διαφορών, την αποφυγή χρήσης βίας και τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση συγκρούσεων», πρόσθεσε.
Η δήλωση τόνισε επίσης τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και εξέφρασε ισχυρή υποστήριξη στις διεθνείς προσπάθειες για τριπλασιασμό της παγκόσμιας ικανότητας ανανεώσιμης ενέργειας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει Αμερικανό αξιωματούχο στη Γιοχάνεσμπουργκ για τη συνάντηση.
«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει περισσότερες από μία χώρες. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε τους κανόνες για μία μόνο χώρα».
«Πρέπει να σεβαστούμε όσους έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία και έχουν εργαστεί ακούραστα για να είναι επιτυχής αυτή η Σύνοδος G20, ακόμη και με την υιοθέτηση της δήλωσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Συνόδου.





