ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενοχλημένος ο Ερντογάν από τους ελληνικούς εξοπλισμούς – Τί είπε για την Σουηδία

Ενοχλημένος ο Ερντογάν από τους ελληνικούς εξοπλισμούς – Τί είπε για την Σουηδία

Έτοιμος για μία συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιστρέφοντας από το Μπακού στην Άγκυρα, είχε εκτενή συνομιλία με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στη δήλωση Μητσοτάκη ότι θα επιδιώξει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

«Μετά την εκλογή μας ο κ. Μητσοτάκης μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί. Αν συναντηθούμε στο Βίλνιους δεν θα διστάσουμε να συνομιλήσουμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Επιδιώκουμε να μειώσουμε, όχι να αυξήσουμε τις συγκρούσεις. Έτσι θα μιλήσουμε και μαζί του. Φυσικά, υπάρχει κάτι εδώ που πρέπει να ειπωθεί από εμάς και είχε ξεκάθαρο: “Κύριε πρωθυπουργέ, σταματήστε να οπλίζεστε. Πού θα καταλήξετε με αυτόν τον οπλισμό; Η Αμερική σας δίνει συνεχώς πολλά όπλα. Τα παίρνετε επειδή δίνει δωρεάν; Να ξέρετε ότι δεν είμαστε εδώ για να αυξήσουμε τους εχθρούς μας, αλλά για να τους μειώσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν”». Αυτά είπε πως θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το Κυπριακό και η ΕΕ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. «Εάν διατηρήσουν αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα και πουν ‘Ναι’ στην κυριαρχική ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χωρίς να εμπλακούν σε κάποιες προκλήσεις, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πούμε “γιατί όχι”», δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ισότητας των Κατεχομένων από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι έγιναν συνομιλίες με την Ελλάδα στο Bürgenstock της Ελβετίας κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και συνέχισε: «Τότε, μας υποσχέθηκαν: “Θα είμαστε μαζί σας ως ΕΕ στο τέλος του δημοψηφίσματος”. Δυστυχώς, δεν το έκαναν, συμπεριέλαβαν το Νότο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησαν έξω τη Βόρεια Κύπρο. Αυτό συμβαίνει έκτοτε, η ΕΕ υπήρξε ανέντιμη. 50 χρόνια, αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Θα θέσουμε αυτά τα θέματα επί τάπητος. Πρέπει να τα επανεξετάσουμε».

Ερντογάν για Σουηδία

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν δήλωσε πως «δεν θα ικανοποιήσει απαραίτητα τις προσδοκίες» της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενόψει της τριμερούς συνάντησης στην Άγκυρα,  ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

«Θεού θέλοντος, θα συμμετάσχω (στη σύνοδο κορυφής). Η Σουηδία έχει προσδοκίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις ικανοποιήσουμε», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μπλοκάρει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντάς την κυρίως για ήπια στάση απέναντι στους Κούρδους μαχητές που έχουν καταφύγει στο έδαφός της. «Για να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε με αυτές τις προσδοκίες, πρέπει κατ’ αρχάς η Σουηδία να κάνει αυτό που της αναλογεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι