Ευρωεκλογές: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι η υποψήφια του ΕΛΚ για μια νέα θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν

Φον ντερ Λάιεν κατά Πούτιν και νέα εισήγηση για ενεργειακά μέτρα,

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Η φον ντερ Λάιεν υποστηρίχθηκε ευρέως από τα παρόντα μέλη (400 ψήφοι υπέρ, 89 κατά), ανακοίνωσε από το βήμα μια εκπρόσωπος του ΕΛΚ μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στη Γάζα που αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και την άνοδο της Κίνας ως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η 27μελής ΕΕ των 450 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της εκλογής του/της προέδρου και της σύνθεσης της Κομισιόν είναι η εξής:

Ο υποψήφιος προτείνεται από τους αρχηγούς των κρατών μελών αφού ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να εκλεγεί πρόεδρος, ο/η υποψήφιος/-α πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο/η υποψήφιος/-α για τη θέση του προέδρου επιλέγει τους πιθανούς αντιπροέδρους και επιτρόπους (27 επίτροποι στο σύνολο) με βάση τις προτάσεις των κρατών μελών. Ο κατάλογος των υποψηφίων πρέπει να εγκριθεί από τους αρχηγούς των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κάθε υποψήφιος/-α επίτροπος εμφανίζεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τις θέσεις του/της και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο ψηφίζει για την έγκριση ή όχι των υποψηφίων ως συνόλου. Τέλος, οι επίτροποι ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία (δηλαδή να ψηφιστεί από τουλάχιστον 15/27 κράτη-μέλη, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι