Εύβοια: Κρούσματα ψώρας σε γηροκομείο
20/05/2025
Απείλησαν τις εργαζόμενες σε γηροκομείο της Εύβοιας να μη διαρρεύσει ότι παρουσιάσθηκαν κρούσματα ψώρας σε δύο ασθενείς και σε μια νοσηλεύτρια
Η κόρη μιας κυρίας που εργάζεται στο γηροκομείο, κατήγγειλε ότι η υπεύθυνη του γηροκομείου προσπαθούσε να πείσει τους εργαζόμενους να μην πουν την αλήθεια ούτε καν στους συγγενείς των ασθενών. Στο γηροκομείο καταγράφηκαν κρούσματα ψώρας προκαλώντας αντιδράσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων αλλά και για την αντιμετώπιση των υπευθύνων του χώρου έναντι του προβλήματος.
Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με την κατάλληλη αγωγή, όμως τίθεται ζήτημα διότι το παράσιτο μεταδόθηκε σε τρία άτομα. Στα τέλη Απριλίου οι 15 τρόφιμοι του γηροκομείου από δερματολόγο και δύο από αυτούς διαγνώσθηκαν με παρασιτική ψώρα, όπως και μία εργαζόμενη. Οι εργαζόμενες που ενημέρωσαν τις οικογένειες των τροφίμων βρέθηκαν στο στόχαστρο της διεύθυνσης.
Η ψώρα προκαλείται από το άκαρι της ψώρας, με τα ακάρεα να διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ‘έντονη φαγούρα και συχνά διακρίνονται μικρές κόκκινες φουσκάλες. Τα ακάρεα αυτά μεταδίδονται εύκολα σε χώρους με συνωστισμό και στενή επαφή. Η επώαση διαρκεί από 15 μέρες έως ενάμισι μήνα έως ότου εμφανισθεί ο κνησμός. Τα παράσιτα εξοντώνονται μέσα σε 24 ώρες από την χορήγηση θεραπείας. Αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών.
Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας με αντιπαρασιτική κρέμα σε όλο το σώμα. Τ παράσιτο της ψώρας δεν ζει χωρίς ξενιστή πάνω από 3-4 μέρες. Τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες και το στρώμα του ασθενούς να μείνει καλά κλεισμένο με πλαστικό περιτύλιγμα για μια εβδομάδα. Για τους χώρους εν γένει χρειάζεται καλή καθαριότητα και όχι ειδικά παρασιτοκτόνα