Εξαιρετικά σπάνια η αιτία θανάτου του 12χρονου – Τι είναι το ανεύρυσμα

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Σε ανεύρυσμα εγκεφάλου οφείλεται ο αναπάντεχος θάνατος του 12χρονου αγοριού, στο Θέρμο Τριχωνίδας, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αντρέα Γκότση και το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής που διενεργήθηκε στην Πάτρα για τον χαμό του άτυχου παιδιού.

Το μικρό αγόρι, το οποίο είχε τελειώσει το Δημοτικό στην Αθήνα και ετοιμαζόταν για το Γυμνάασιο, πήγε για καλοκαιρινές διακοπές πριν από μια εβδομάδα στο σπίτι των παππούδων του, στο Θέρμο. Λίγες ώρες προτού “σκάσει” το ανεύρυσμα, είχε φάει με τον παππού και τη γιαγιά σε ταβέρνα της κωμοπόλεως. Επιστρέφοντας σπίτι παραπονέθηκε για ζαλάδες.

Ο παππούς τον πήγε στο Κέντρο Υγείας Θέρμου, όπου οι γιατροί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτία της έντονης αδιαθεσίας και είπαν στον παππού να τον πάρει σπίτι. Όμως τρεις ώρες αργότερα, το παιδί ξεψύχησε.

 

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα

Ανεύρυσμα λένε οι γιατροί τη διαστολή, διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση ενός τμήματος κάποιου αιμοφόρου αγγείου, συνήθως αρτηρίας. Μιλούν για ανεύρυσμα όταν το αγγείο «φουσκώνει» ή τεντώνεται τόσο ώστε η διάμετρος στο σημείο εκείνο να είναι πάνω από 50% της φυσιολογικής. Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στην θωρακική και κοιλιακή αορτή και αλλού.

Η ρήξη ανευρύσματος είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ατόμου και απαιτεί κατεπείγουσα ιατρική θεραπεία.

Δυστυχώς το ανεύρυσμα εγκεφάλου δεν εντοπίζεται με απλή ακτινογραφία -μόνον με μαγνητική. Τα δε συμπτώματα μοιάζουν και με ίωσης: πονοκέφαλος, ζαλάδα,  ναυτία,  δυσκολία στην όραση και λίγο πριν το τέλος, λιποθυμία. Το 60% των ασθενών πεθαίνει αμέσως μετά τη ρήξη του ανευρύσματος. Τα περισσότερα ανευρύσματα που τελικά «σπάνε» έχουν διάμετρο μικρότερη από 10 χιλιοστά.

Είναι πολύ σπάνιο πρόβλημα, ειδικά σε παιδιά, ακόμα σπανιότερο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι