Έξαλλη η Ιταλία με τη μοιρασιά των πόστων στην ΕΕ και «με την περιφρόνηση προς τους λαούς»

Έξαλλη η Ιταλία με τη μοιρασιά των πόστων στην ΕΕ και «με την περιφρόνηση προς τους λαούς»

Οργισμένη είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με τη μοιρασιά των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ και τις επιλογές κομμάτων και προσώπων.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα, με ηγέτες κρατών – μελών πως θέλουν να κρύψουν τα υπάρχοντα προβλήματα και δεν λογαριάζουν την ψήφο των πολιτών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να αποφασίζουν και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά εγώ διαφωνώ», είπε η Μελόνι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η Μελόνι θύμωσε μετά την ανακοίνωση από κεντρώα κόμματα πως η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) και η Εσθονή Κάγια Κάλλας (Φιλελεύθεροι) θα πάρουν τις σημαντικότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Εξωτερική Πολιτική, αντίστοιχα.

Τα ίδια τρία ονόματα “κυκλοφορούσαν” και πριν τις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν  πήρε περισσότερες έδρες από τα άλλα κόμματα, αλλά και η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι κέρδισε έδρες. Οπότε η Μελόνι ήθελε αυτό το κέρδος της ομάδας που στηρίζει να αντικατοπτρίζεται στην ευρωπαϊκή λήψη αποφάσεων. Σχολίασε πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και δεν αναγνωρίζουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι.

Όπως είπε «είναι σουρεαλιστικό» να παρουσιάζονται ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, χωρίς να προσποιούνται ότι συζήτησαν πρώτα τα μηνύματα που έλαβαν ή δεν έλαβαν από τους ψηφοφόρους».

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να σφραγίσουν το «πακέτο» για τις κορυφαίες θέσεις, καθώς και οι σοσιαλιστές (μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη ομάδα στην Ευρωβουλή) θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι λεγόμενοι φιλελεύθεροι, διεκδικούν πολύ περισσότερα καίρια πόστα από αυτά που του αναλογούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι