Έξαλλοι με το Netflix και το Famagusta Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί

Έξαλλοι με το Netflix και το Famagusta Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί

Πρώτα αντέδρασαν ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, που εξοργίστηκαν με την προβολή της ελληνικής σειράς Famagusta για την Αμμόχωστο από την ψηφιακή πλατφόρμα Netflix. Πριν από δύο ώρες αντέδρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σειρά με τίτλο “Famagusta”, η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις τιμημένες μνήμες των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από αιμοδιψείς ελληνοκυπριακές συμμορίες κατά την περίοδο 1963-74. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες να παρουσιαστούν τα γεγονότα διαφορετικά από την πραγματικά, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου. Αποτίουμε φόρο τιμής στους βετεράνους μας που έπεσαν ηρωϊκά στην Κύπρο και τους ήρωές μας», αναφέρει το τουρκικό ΑΠΕΞ.

«Η διαστρεβλωμένη απεικόνιση της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και έληξε στις 18 Αυγούστου, προκειμένου να τερματιστούν οι σφαγές που διέπραξαν οι Έλληνες στο νησί και να επικρατήσει επιτέλους ειρήνη, προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων τηλεθεατών», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Ο Ομέρ Τσελίκ είχε γράψει: «Μας ανησυχεί βαθύτατα το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και κάνει προπαγάνδα υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιούνται μέσα από μια σειρά».

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό CNN είπε: «Το κυπριακό ζήτημα δεν ξεκίνησε ποτέ το 1974. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο το 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από γενοκτονία. Όπως είχε πει ο Ετσεβίτ, με την επέμβασή μας φέραμε στην Κύπρο την ειρήνη».

Στην σειρά, ένα πολύ νεαρό ζευγάρι χάνει την ημέρα της εισβολής το τριών μηνών μωρό του. Οι ίδιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, χάνοντας παράλληλα και κάθε ελπίδα να βρεθεί το βρέφος τους. Το μωρό εκείνο επιβίωσε και είναι πλέον ένας 50χρονος άνδρας που ζει στο Λονδίνο, χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του. Η επιστροφή του αγνοούμενου γιου στην πατρίδα του, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό μια διεθνούς πλατφόρμας, αναμένεται να αποδειχθεί μοιραία τόσο για τη ζωή του, όσο όμως και για τις ζωές όλων των ηρώων της σειράς «Famagusta».

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Αντρέας Γεωργίου, Αιμιλία Υψηλάντη, στον ρόλο του Παππού ο Γιώργος Ζένιος, επίσης οι Νεοκλής Νεοκλέους, Βασιλική Τρουφάκου, Στέφανος Μιχαήλ, Αστέρω Κυπριανού, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Βαγγέλης Κακουριώτης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Αντωνίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Λουκία Μουσουλιώτη, Τζώρτζια Κουβαράκη, Ανδρέας Χρυσάνθου, Άθως Αντωνίου

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx