Έξαλλοι οι Αμερικανοί! Μύδροι κατά των Γερμανών για τον Nord Stream 2

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι ο υπό κατασκευήν αγωγός Nord Stream 2 ανάμεσα στην Ρωσία και την Γερμανία αντιβαίνει στα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύει την Ουκρανία, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην σύνοδο των ομολόγων του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την υποδοχή του από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι προτίθεται να θέσει το θέμα του Nord Stream 2 στον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας κατά την συνάντησή τους.

Η Γερμανία εννοεί και συνεχίζει την κατασκευή του Nord Stream 2, παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Ουάσινγκτον εδώ και μία δεκαετία. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υπάρξει πολύ σαφής, πιστεύει ότι η ιδέα του αγωγού είναι κακή, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν τέλει έρχεται σε αντίθεση με τους ίδιους τους στόχους ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χωρίς περιφράσεις ο Άντονι Μπλίνκεν. «Δύναται να υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλων στενών εταίρων και συμμάχων», είπε προειδοποιώντας ότι ο αμερικανικός νόμος προβλέπει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο του Nord Stream 2.

Ο επίμαχος αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης, στερώντας της σημαντικούς πόρους από δικαιώματα διέλευσης. Παράλληλα, αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, αποδυναμώνοντας τα ευρωπαϊκά κράτη και ανταγωνίζεται το αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και μπορεί να παραδοθεί κατά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και δεσμεύθηκε για την ανασυγκρότηση και την αναζωογόνησή της. Σε ό, τι αφορά την αποστολή στο Αφγανιστάν, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η αξιολόγηση των επιλογών από τις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι θέλει να ακούσει και να συζητήσει με τους νατοϊκούς συμμάχους της Ουάσινγκτον κατά τις προσεχείς δύο ημέρες στην Ουάσινγκτον. «Πήγαμε μαζί, προσαρμοστήκαμε μαζί και, στην σωστή χρονική στιγμή, θα αποχωρήσουμε μαζί», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι