Έξαλλος με τον Όρμπαν ο Μερτς: “Πώς πήγε στη Μόσχα χωρίς να μας ρωτήσει;” – Του χρεώνει και… ρωσικές επιθέσεις
28/11/2025
Δυσαρεστημένος με την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, είναι ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Ο Φρίντριχ Μερτς υπενθύμισε πώς οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εντάθηκαν μετά την τελευταία επίσκεψη του Βίκτορ Όρμπαν στην Μόσχα τον Ιούλιο του 2024, λίγο διάστημα μετά την ανάληψη από την Ουγγαρία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν να υπαινισσόταν ότι… έφταιγε ο Όρμπαν.
«Η επίσκεψη εκείνη την περίοδο δεν ήταν μόνο ανεπιτυχής» δήλωσε ο Μερτς κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Σλοβένο πρόεδρο Ρόμπερτ Γκόλομπ στο Βερολίνο. «Μερικές μέρες μετά την επίσκεψη, πραγματοποιήθηκαν οι πιο σκληρές επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον αστικών υποδομών στην Ουκρανία. Ελπίζω ότι αυτού του είδους αντίδραση από την Ρωσία δεν θα υπάρξει αυτή τη φορά. Αλλά ο ίδιος πηγαίνει χωρίς την εντολή της ΕΕ και πηγαίνει χωρίς να συνεννοηθεί μαζί μας». Ο Γκόλομπ είπε ότι δεν θα μιλήσει διπλωματικά
Ο Σλοβένος πολιτικός συμφώνησε λέγοντας: «Φοβούμαι ότι ο Βίκτορ Όρμπαν δεν παίζει με την ομάδα της Ευρώπης εδώ και καιρό. Δεν περιμένουμε κανένα όφελος, κανένα πλεονέκτημα από αυτή την επίσκεψη», πρόσθεσε ο Γκόλομπ, σημειώνοντας ότι ο Όρμπαν «ενεργούσε πρωτίστως για το δικό του συμφέρον.»
Ο Ούγγρος ηγέτης έχει ήδη κάνει δηλώσεις ότι έχει συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας του αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαίρεσε την Ουγγαρία από τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει σε όσους εισάγουν ρωσικά καύσιμα καθώς έχει μια ιδιαίτερα καλή προσωπική σχέση μαζί του. Ο Ορμπαν ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε επισκεφθεί τον Τραμπ προτού νικήσει στις προεδρικές εκλογές και είχε δηλώσει ότι τον στηρίζει.





