Εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για τη “στρατολόγηση ανηλίκων”
05/05/2025
Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Ειδική αναφορά στο αδίκημα της “στρατολόγησης ανηλίκων”, που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα, έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής συνέντευξης για την εθνική στρατηγική στον τομέα της βίας και της παραβατικότητα των ανηλίκων.
Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι για την προστασία των ανήλικων παραβατικών ατόμων έχει θεσπιστεί το σοβαρό ποινικό αδίκημα της “στρατολόγησης ανηλίκων” με σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Οι ανήλικοι στρατολογούνται για να προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις και ενέργειες.
Αφορμή για τη θέσπιση αυτού του αδικήματος απετέλεσαν, κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα φαινόμενα που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα, δηλαδή, τρίτα πρόσωπα, τα οποία είναι μέλη εγκληματικών οργανώσεων, να στρατολογούν ανήλικους, συνήθως έναντι αμοιβής, με σκοπό οι τελευταίοι να προβαίνουν ή να συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις ή ενέργειες κάθε μορφής, προς όφελος των τρίτων εντολέων τους, οι οποίοι τους εμπλέκουν σε έκνομες πράξεις.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ανήλικοι για ένα μικρό ή μεγάλο χαρτζιλίκι, μέσα στην άγνοια της εφηβείας και της απερισκεψίας γίνονται «βαποράκια» μεταφοράς ναρκωτικών, από τον έμπορο προς στους χρήστες πελάτες. Όπως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανήλικοι ενοικιάζονται για να καθαρίζουν παρμπρίζ αυτοκινήτων στα φανάρια.
Ειδική αναφορά γίνεται στην εισηγητική έκθεση της σχετικής διάταξης του νέου Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της «στρατολόγησης ανηλίκων», δηλαδή της «πρόκλησης και προσφοράς για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος» (άρθρο 186 παράγραφος 4 του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με άρθρο 36 του νόμου 5090/2024).
Συγκεκριμένα, η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι θεσπίζεται διακεκριμένη περίπτωση του εγκλήματος «όταν η πρόκληση ή προσφορά απευθύνεται κατά ανηλίκου ανεξαρτήτως μάλιστα από την υπόσχεση ή μη αμοιβής και τούτο διότι, λόγω της ευάλωτης αναπτυσσόμενης προσωπικότητας των ανηλίκων και της μειωμένης δυνατότητας να αντισταθούν και να αντιληφθούν τον άδικο χαρακτήρα των εγκλημάτων που υποκινούνται να διαπράξουν, τυγχάνουν συχνά εκμετάλλευσης και στρατολόγησης από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες».
Τι λέει ο Ποινικός Κώδικας
Η σχετική διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 186 παράγραφος 4) αναφέρει:
«Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος
1. Όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο κακούργημα, καθώς και όποιος αποδέχεται αυτήν την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεσή του, τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 έτη και χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
2. Όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή σε άλλον για να τελέσει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος αποδέχεται αυτήν την προσφορά και αναλαμβάνει την τέλεσή του, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
3. Οι πράξεις των παρ. 1 και 2 μπορεί να μείνουν ατιμώρητες αν ο υπαίτιος ανακάλεσε με δική του θέληση την προσφορά ή την αποδοχή της πριν από την έναρξη τέλεσης του εγκλήματος.
4. Όταν οι πράξεις των παρ. 1 και 2 έχουν ως αποδέκτη ανήλικο, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή στην περίπτωση κακουργήματος και με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή στην περίπτωση πλημμελήματος, ανεξαρτήτως της παροχής ή υπόσχεσης αμοιβής».
Πηγή: protothema