Έχει αρχίσει από το μεσημέρι η ψηφοφορία στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας

Η αριστερά αποδιοπομπαίος συναίτερος στην εξουσία

Οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας άρχισαν να ψηφίζουν από σήμερα το μεσημέρι.

Οι ψηφοφόροι του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, του μικρού συμπλέγματος νησίδων στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες σήμερα από τις 13.00 ώρα Ελλάδας. Ακολούθησαν η γαλλική, Γουιάνα, οι Αντίλλες, οι Γάλλοι που ζουν στην αμερικανική ήπειρο και η Πολυνησία, και απόψε, η Νέα Καληδονία.

Στον πρώτο γύρο ο συνασπισμός της Αριστεράς “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” προηγήθηκε αισθητά στη Γουαδελούπη, στη Μαρτινίκα και στη Γουιάνα. Οι απερχόμενοι βουλευτές από τον κεντρώο συνασπισμό Liot των βουλευτών από τις υπερπόντιες κτήσεις που εντάχθηκε στο “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” ήρθαν πρώτοι στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Γουιάνα και τη Γουαδελούπη. Μόνο στην Γουαδελούπη κατέγραψε σημαντική άνοδο ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν.

Βάσει των τελευταίων σφυγμομετρήσεων, στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες, ο Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί τoυ δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, δηλαδή πάνω από 289 έδρες. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι η Λεπέν θα εξασφαλίσει από 170 έως 210 έδρες, η συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο NFP 155 έως 185 έδρες και η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν 95 έως 125 έδρες.

Ο συσχετισμός έχει αλλάξει επειδή μετά το αποτέλεσμα του α΄γύρου πάνω από 200 υποψήφιοι της αριστεράς και του κέντρου αποσύρθηκαν, ώστε να “πριμοδοτήσουν” έμμεσα έστω και αντίπαλο, όχι όμως τον Εθνικό Συναγερμό.

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα, σηματοδοτήθηκε από επιθέσεις και βιαιοπραγίες εναντίον υποψηφίων ή ακτιβιστών. Μπροστά στο ενδεχόμενο επεισοδίων αύριο το βράδυ, 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι. Πολλά καταστήματα μάλιστα έχουν πάρει έκτακτα μέτρα με ενισχυμένα ρολά, πολλά κέντρα εστίασης θα μείνουν κλειστά και υπάρχει διάχυτος ο φόβος ταραχών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx