Εξέπληξε τους Δανούς η Μαργαρίτα Β΄ καθώς απόψε παραιτήθηκε από το θρόνο

Εξέπληξε τους Δανούς η Μαργαρίτα Β΄ καθώς απόψε παραιτήθηκε από το θρόνο

Ξάφνιασε τους Δανούς η απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας να παραιτηθεί υπέρ του γιου της Φρειδερίκου

Ακούγοντας το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα της βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄οι Δανοί, έμειναν εμβρόντητοι, διότι η 83χρονη βασίλισσα που περίμεναν ότι θα έμενε ισοβίως στο θρόνο, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή της. Όπως είπε θα παραιτηθεί από το θρόνο στις 14 Ιανουαρίου, δηλαδή 52 χρόνια ακριβώς από τότε που έγινε βασίλισσα. Την διαδέχεται ο μεγαλύτερος γιος της, ο πρίγκιπας Φρειδερίκος, 55 ετών.

Οι Δανοί πίστευαν ότι η Μαργαρίτα θα έμενε στο θρόνο μέχρι το θάνατό της και εξεπλάγησαν όταν την άκουσαν να λέει ότι «στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφού διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσας της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ».

Είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Δανίας, καθώς ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της βασιλιά Φρειδερίκο Θ’ το 1972. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη. Πάντως είχε και τα οικογενειακά της προβλήματα, καθώς αποφασίστηκε ξαφνικά πέρσι την Πρωτοχρονιά να ανακοινωθεί ότι θα αφαιρεθούν οι τίτλοι από τέσσερα εγγόνια της Μαργαρίτας -παιδιά του άλλου της γιου, του Ιωακείμ, από δύο γάμους.

Τα τέσσερα παιδιά του δεν αποκαλούνται πλέον πρίγκιπες ούτε τους απευθύνονται ως “Αυτού Υψηλότητες” και απέμεινε σε αυτά ο τίτλος του κόμη και της κόμησσας. Είχε ανακοινωθεί τότε ότι η βασίλισσα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ώστε τα εγγόνια της αυτά να μπορούν να πορευθούν στην ζωή τους σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και χωρίς τους περιορισμούς και τα καθήκοντα όσων ανήκουν στον βασιλικό οίκο της χώρας»

Και στη Σουηδία έγινε κάτι αντίστοιχο, τον Οκτώβριο του 2019, όταν ανακοινώθηκε ότι τα παιδιά δύο πριγκίπων ναι μεν θα κρατούσαν τον τίτλο τους, αλλά δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα να τον κληροδοτήσουν στα δικά τους παιδιά.

Πηγή: BBC

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι