Εξέταση αίματος θα δείχνει αν το εμβόλιο μας προστατεύει ή όχι

Εξέταση αίματος θα δείχνει αν το εμβόλιο μας προστατεύει ή όχι

Αμερικανοί επιστήμονες προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια πολλά υποσχόμενη έρευνα που ήδη απέδωσε σε πειραματόζωα και απομένει να φανεί αν βοηθά και τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, βρήκαν ένα τεστ που “μετράει” αν τα αντισώματα στον οργανισμό τους είναι επαρκή για να μας προστατεύσουν από λοίμωξη από τον κορονοϊό ή όχι.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “Nature” και πραγματοποίησαν ήδη σχετικές δοκιμές σε πειραματόζωα (μαϊμούδες που εμβολιάσθηκαν), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Αναφέρουν ότι εντόπισαν βιοδείκτες στο αίμα τους -κυρίως το επίπεδο των αντισωμάτων IgG- που δείχνουν κατά πόσο το ανοσοποιητικό σύστημα, μετά το εμβόλιο, είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό που που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να βρουν τους ίδιους βιοδείκτες και στους ανθρώπους που εμβολιάζονται. Αν οι δείκτες είναι επαρκώς ισχυροί, θα αποτελούν μια επιβεβαίωση ότι το εμβόλιο τους προστατεύει.

Μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα γύρω στο 95% στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, ο πήχης έχει ανεβεί καιαυτό απασχολεί πολύ τους ερευνητές άλλων εμβολίων υπό δοκιμή. Εκφράζεται ο φόβος ότι πολλές εταιρείες θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα, προτού ολοκληρώσουν τις χρονοβόρες και δαπανηρές δοκιμές τους, συμπληρώνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και προσθέτουν:

«Αυτό θα αποβεί σοβαρό πρόβλημα μελλοντικά, αφ΄ενός γιατί οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna δεν θα έχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν όλο τον  πλανήτη, αφ΄ετέρου  κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια από τα πειραματικά εμβόλια υπό έρευνα θα είναι πιο αποτελεσματικά από τα δύο που τώρα πρωταγωνιστού. Αν οι έρευνες συνεχιστούν μπορεί να βρεθούν εμβόλια πιο φθηνά, ή εμβόλια που δεν απαιτούν κατάψυξη και το κυριότερo, εμβόλια που ίσως αποδίδουν σε ειδικές ομάδες ατόμων ή που αποδίδουν για μεγαλύτερο διάστημα», γράφουν οι Times.

H υπό ανάπτυξη εξέταση αίματος μπορεί να δώσει μια διέξοδο για τα εμβόλια επόμενης γενιάς, αφού θα βοηθήσει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους άμεσα και φθηνά. Κάπως έτσι, άλλωστε, δοκιμάζονται κάθε χρόνο τα νέα αντιγριπικά εμβόλια, χωρίς να χρειάζονται να γίνονται μεγάλες κλινικές δοκιμές κάθε φορά. Απλώς ελέγχεται κατά πόσο το νέο εμβόλιο πυροδοτεί επαρκή  αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ώστε να παραχθεί το αναγκαίο επίπεδο αντισωμάτων ή όχι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx